Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 19 martie

iarna_2.jpg

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliare a alocat pentru acest an peste 400 milioane lei
Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliare a alocat pentru acest an peste 400 milioane lei
Image source: 
RFI

A fost lansat în dezbatere publică un proiect privind finanțarea acțiunilor de cadastru, mai exact partea de plată care le revine autorităților locale.

Primăriile interesate de cadastrul gratuit trebuie să trimită la Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliare o înștiințare privind intenția de a demara lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor, pentru care cer cofinanțarea prevăzută de lege. Autoritățile locale sunt direct  responsabile de modalitatea de atribuire a contractelor de servicii și de încheierea acestora cu prestatorii de servicii și răspund de respectarea legislației în materia achizițiilor publice.

Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliare a alocat pentru acest an peste 400 milioane lei pentru înregistrarea imobilelor în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară 2015 – 2023. Fiecare primărie poate primi 155.000 de lei pentru lucrări de cadastru.

Lâna pleacă la export

Au apărut primele rezultate ale programului de sprijin pentru comercializare a lânii, fiind vorba de Sibiu și Constanța. Au fost livrate primele cantități de lână către centrele de colectare, în cele două județe fiind adunată o cantitate de lână de peste 1.500 de tone. Dintre acestea, 1.100 de tone au și fost exportate în Turcia, India, China și Italia.

În programul de susținere a crescătorilor de ovine s-au înscris până acum peste 32.000 de beneficiari, cu o cantitate totală estimată de aproximativ 23.000 de tone.

Pentru a beneficia de sprijinul de 1 leu/kg pentru lâna comercializată, cei înscriși în programul guvernamental trebuie să depună la Direcțiile pentru Agricultură actele justificative de plată până la 1 iulie 2018. Acestea pot fi factura sau fila din carnetul de comercializare, din care să rezulte cantitatea de lână vândută.

Arabii cumpără afaceri ”la cheie” în România

Fondul de investiții Al Dahra Holding vrea să se extindă în acest an pe piațele agricole din România și Serbia, cu intenția de a cultiva 30.000 de hectare în România și alte 20.000 de hectare în Serbia. Este vorba de un fond de investiții din Emiratele Arabe Unite și care vrea să cumpere Agricost Brăila, cel mai mare producător agricol din România, deținut de Constantin Duluțe. Recent, Al Dahra a cumpărat o companie producătoare de furaje în Australia.

Pe piață din 1995, Al Dahra este cel mai mare trader de cereale din Orientul Mijlociu, cu o cifră de afaceri de 1 miliard de dolari. Numele său a fost indicat pentru prima dată pe piața românească în toamna anului trecut.

Grupul Al Dahra desfășoară afaceri în peste 20 de țări, deține și exploatează o bază mare de active, incluzând o suprafață de peste 200 mii de hectare, 8 fabrici de presare și producție de furaje, 4 unități de măcinare a orezului și 2 instalații de măcinare a făinii.

Agricost Brăila, cel mai mare producător agricol din România, are în arendă o suprafață de 57.000 hectare în Insula Mare a Brăilei, pentru care primește subvenții de circa 10 milioane de euro pe an. În vara anului trecut, compania a reclamat că fermierii din estul Europei sunt discriminați din cauza politicilor comunitare în materie de organisme modificate genetic.

Miere românească pentru elevi

Preșcolarii și elevii claselor I-IV vor primi în fiecare lună, începând de anul viitor, câte un borcan de miere polifloră de 250 ml. Mierea va fi ambalată în borcane cu capac verde și va trebui să provină de la producători locali, prevede un proiect de lege care vrea să asigure fondurile bugetare pentru aplicarea unui program suspendat din 2015.

Proiectul a fost depus de către majoritatea parlamentară anul trecut, iar acum senatorii din comisia de specialitate au întocmit un raport de adoptare și au adus modificări privind proveniența mierii și termenul de aplicare.

Programul privind acordarea de miere de albine ca supliment nutritiv pentru preșcolari și elevii din clasele I-IV din învățământul de stat și confesional a fost aprobat la finele anului 2006.

Programul actual stabilește că mierea se acordă gratuit doar pentru preșcolarii și pentru elevii din învățământul primar de stat și confesional, cu program de 4 ore, dar proiectul de lege include în program și grădinițele sau școlile private. Totodată, mierea de albine va fi asigurată în limita unei cantități de 350 grame lunar, față de 60 grame pentru un copil pe săptămână. Parlamentarii stabilesc, de asemenea, că mierea va proveni exclusiv din stupinele autorizate în conformitate cu prevederile legale în vigoare și achiziționată din lanțul scurt scurt de aprovizionare.

Zona montană, alocare de 1 miliard de euro

Un miliard de euro este alocat pentru noi subvenții, noi ajutoare și noi facilități fiscale de care vor beneficia crescătorii de animale și tinerii fermieri din zona montană. Deocamdată este o decizie a parlamentarilor din Senat. Potrivit Legii Muntelui, crescătorii vor primi bani pentru cumpărarea de animale, pentru construcția de adăposturi pentru animale, iar tinerii fermieri vor fi scutiți de impozitul agricol.

Prin Legea Muntelui, statul român acordă subvenții pentru investiții de capital, credite bancare, bonificații la dobânzile bancare, credite bancare preferențiale și dobânzi reduse pentru dezvoltarea fermelor sau a exploatațiilor agricole din zona montană.

Prin aceeași lege, statul acordă despăgubiri pentru fermierii, și nu numai, care au suferit în urma pagubelor cauzate de animalele sălbatice prin distrugerea culturilor agricole și/sau a efectivelor de animale.

Deținătorii de animale au obligația de a respecta sezoanele tradiționale de pășunat, atât din punct de vedere ecologic, dar și economic.

În fermele, stânele și pensiunile agroturistice, hrana destinată turiștilor, produse proaspete sau procesate, trebuie să provină din gospodăria proprie sau de la alte ferme din zonă, cu excepția celor care nu se pot realiza la ferme sau gospodării.

La nivel teritorial, masiv muntos, se constituie Centre teritoriale de reproducție și selecție a animalelor pentru rumegătoare, care vor desfășura programe de selecție și adaptabilitate la condițiile zonei montane.

Ascultă Jurnal Rural din 19 martie 2018