Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Simplificare în fiscalitate; unele impozite vor fi estimate de contribuabil

taxe_2.jpeg

Pentru depunerea declarației unice prin mijloace electronice, se acordă o bonificație de 5%
Pentru depunerea declarației unice prin mijloace electronice, se acordă o bonificație de 5%
Sursa imaginii: 
RFI

Ordonanța privind ​declararea și plata asigurărilor sociale pentru cei care au venituri extrasalariale, publicată în Monitorul Oficial, aduce o mulțime de schimbări în zona impozitului pe venit.

Sunt afectați mulți contribuabili, de exemplu cei care obțin venituri din activități independente, profesii liberale sau din drepturi de proprietate intelectuală și din dividende.

Cât privește veniturile realizate anul trecut, contribuabilii persoane fizice trebuie să depună o așa numită ”declarație unică” până la 15 iulie 2018. În cazul banilor obținuți anul acesta, contribuabilii își vor calcula singuri impozitul datorat și vor stabili dacă datorează asigurări sociale.

Există și reduceri care pot fi aplicate. De exemplu, pentru depunerea declarației unice prin mijloace electronice, se acordă o bonificație de 5% din impozitul pe venit plătit integral până pe data de 15 martie 2019, iar pentru plata integrală a impozitului în avans se acordă o altă reducere de 5%. Dacă amândouă condițiile sunt îndeplinite, se acordă ambele bonificații.

Explicațiile vin de la consultantul fiscal Adrian Bența.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Adrian Bența