Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Lucia lansează albumul “Samsara”

Povestea ei pornește în 2011 când, în micul balcon al familiei, cu o chitară, o cameră video și o puternică dorință de a fi remarcată de trupa ei preferată, Lucia reinterpreta piesa "Silence" a celor de la The MOOod. Și da, țelul a fost atins. Șapte ani mai târziu, cu un album lansat, multe single-uri și concerte live, Lucia pregătește acum lansarea celui de-al doilea album.

“Nici eu nu știu cum s-a întâmplat. Cred că aici stă secretul, faptul că nici eu nu știu ce am făcut atunci. Acum am senzația că nu mai pot repeta asta, că a fost un accident. Poate cel mai fericit din viața mea.”

Avea să înregistreze un cover, nimic deosebit, fără efecte speciale, urmând să-l publice pe pagina lor de Facebook. Ei aveau să-l aprecieze și asta urma să fie tot. Lucia nu s-a oprit însă aici, așa că la câteva luni distanță a mai făcut o încercare, puțin diferită; același balcon, aceeași cameră, dar de data asta cu o clapă în loc de chitară. Așa a apărut reinterpretarea piesei „Silence”. Un clip cu nimic deosebit, fără efecte speciale, dar care avea să devină viral în toată lumea strângând peste un milion de vizualizări în doar câteva luni, în prezent depășind 25 de milioane de vizualizari.

 

 

“Cel mai important este feeling-ul, sentimentul pe care îl transmiți oamenilor. Dacă e zero feeling, pentru mine, nu mă mulțumește.”

Astăzi, sub contract cu o importantă casă de discuri, fiind susținută de o întreagă echipă de promoteri, cu un album de debut numit “Silence” și mai multe single-uri lansate, Lucia încă traiește o emoție puternică amestecată cu frică, la fiecare apariție pe scenă. Recunoaște că o invidiază pe tânăra care în 2011 putea cânta atât de simplu și natural, în balconul familiei, fără nici o altă presiune.

“Mă încarcă faptul că știu că există un moment, undeva după primele piese, în timpul concertului, unde nu îmi mai e frică. Și momentul ăla, ușurarea aia, e ceva incredibil. Pentru momentul ăla trăiesc. Primele piese.. e ca și cum ai face cel mai stresant lucru din viața ta. După aia, după primele două trei piese, vine acel moment.”

 

 

Debutul ei pe scenă a fost în 2012 la Festivalul Summer Well, iar cea mai recentă apariție a fost la Expirat, în București, în cadrul unui showcase organizat de evenimentul “Mastering the Music Business”, conferință dedicată industriei muzicale românești. Un concert în al cărui public au fost și producatori, impresari, muzicieni, artiști atât din țară cât și din străinătate.

“O presiune foarte mare. Dar parcă a fost cu atât mai intens concertul, pentru că știam că sunt oameni care se uită la tine și te analizează, pentru că până la urmă, asta făceau majoritatea celor prezenți acolo. Analizează în detaliu ceea ce se întâmplă pe scenă. Și totul a fost la 150%.”

Adevarul este că Lucia pare sa fie alta persoană, diferită de Lucia Maria Popescu. Pe scenă, cântând, ilustrand sentimente prin simple mișcări ale mâinilor, tremuratul și tăcerea adânca de la finalul pieselor, e altceva. Este fascinant să o urmarești și să o asculți cântând. Lucia spunea recent într-un interviu: "Când sunt pe scenă mă deconectez complet de lumea din exterior, mă închid într-un spațiu imaginar unde mă pot desfășura liber, iar momentul este unul foarte intim."

În februarie, Lucia a lansat primul single de pe urmatorul ei album. O piesă mid-tempo unde elementul central este în continuare vocea delicată a Luciei, dar în care se întrezărește de asemenea direcția stilistică a viitorului album.  “Samsara este o metaforă pentru călătoria mea din ultimii ani, în budism și hinduism, se referă la acest ciclu viața moarte, viața moarte. Asta simt că am făcut și eu în ultimii ani. Am trăit niște vieți pe care le las în urmă cu albumul acesta și încerc să fiu cât de sinceră pot. Este primul album pentru care compun singură muzica și versurile, a fost o provocare. Alături de mine au venit “cei trei crai de la răsărit”, Alexei Țurcan (Travka), Robert Iulian (Next Ex) și Dan Georgescu (byron). Ne-am făcut “șantierul” la studio la Unda, acolo am meșterit ce am meșterit, și băieții au facut ceva ce mie îmi pare extraordinar.(…) Pentru mine este surprinzător să văd ce a ieșit, pentru că eu în momentul în care am compus piesele, pian și voce, nu mă așteptam să iasă ce a ieșit. Au înflorit și sunt foarte mândră și fericită.”

“Samsara” este numele celui de-al doilea album al Luciei, conține 10 piese iar primul single se numește “FRTHR”.

 

 

“FRTHR este further. Am scos vocalele din cuvânt pentru că vocalele deschid foarte mult cuvântul și am vrut să sune a ceva, cum ar fi.. ultimul tău cuvânt, ceva ce ai spune cu ultima suflare. Deja sună sinistru dar, în momentul în care expiri nu mai ai posibilitatea să ai un sunet deschis și tocmai.. din acest motiv. “

Urmărește aici interviul acordat de Lucia lui Valentin Panduru, in cadrul emisiunii RFI360.

 

 

Concertul de lansare a noului album Lucia va avea loc pe 13 aprilie la Fratelli Studios. Biletele vor fi disponibile în curând în rețeaua http://www.iabilet.ro. Despre Lucia aflați mai multe cu o simplă vizită online: 

http://fb.com/LuciaMariaOfficial

www.luciaofficial.com

 

Mai multe ediții ale emisiunii RFI 360https://www.rfi.ro/tag/rfi-360