Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnal Rural - 26 martie

jurnal_rural_5.jpg

România a fost anul trecut de trei ori pe primul loc la accesarea fondurilor europene
România a fost anul trecut de trei ori pe primul loc la accesarea fondurilor europene
Sursa imaginii: 
RFI

Senatul a adoptat legea privind aprobarea programului de investiții pentru înființarea stânelor montane, derulat timp de doi ani, pe perioada 2018-2020.  Crescătorii de oi vor beneficia de un ajutor de stat pentru construirea stânelor montane.

Valoarea totală a programului este de 7 milioane de euro, iar în forma adoptată de Senat, prin lege se instituie o schemă de ajutor prin care beneficiarii primesc 40% din valoarea investiției. Există și posibilitatea alocării de mai mulți bani pentru tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cei cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în program; pentru investițiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice sau pentru cooperative.

Sprijinul se acordă o singură dată pentru un beneficiar și pentru un singur obiectiv dezvoltat prin program. Stâna montană, definită de această lege, este construcția unde se face prelucrarea laptelui și obținerea produselor derivate din acesta, adăpostind efectivele de animale, precum și crescătorii de animale. Proiectul-tip de realizare a stânelor montane este pus la dispoziția beneficiarilor de către Agenția Zonei Montane.

Propunerea legislativă a fost transmisă Camerei Deputaților, care este for decizional în această chestiune.

Mai puțină miere la vară

Gerul din ultimele zile a afectat aproximativ 15% dintre stupine. Totodata, din cauza înghețării pe unele suprafețe a culturilor de rapiță, și producția de miere de rapiță va avea de suferit anul acesta.

Președintele Asociației Crescătorilor de Albine, Ioan Fetea, susține că 80% - 85% dintre stupine nu au fost afectate de ger, însă sunt și zone unde puietul a fost compromis, respectiv în Harghita, Covasna, Mureș și Suceava.

În privinţa anului apicol 2017, șeful ACA spune că a fost unul modest din punct de vedere al producției de miere, iar datele statistice arată că s-a situat între 60% și 65% dintr-un an bun, în care se poate ajunge și la 30.000 de tone de miere.

Cum să-i faci tatuaj oii

Toți crescătorii de oi și capre vor fi obligați să-și individualizeze animalele și să le însemneze cu un tuș de tipul celui folosit la realizarea tatuajelor dacă vor să mai încaseze sprijinul financiar. Un ordin al Ministerului Agriculturii anunță că ”înaintea primei campanii de montă, animalele cuprinse în controlul oficial vor fi obligatoriu marcate prin tatuarea numărului matricol”.

Autoritățile anunță că vor avea în vedere identificarea animalelor, conform sistemului oficial, și marcarea acestora prin tatuarea numărului matricol și controlul producției de lapte. Noul sistem va fi un mecanism suplimentar de identificare a animalelor, pe lângă deja existentele crotalii, din simplul motiv că acestea se pot pierde foarte ușor și că proprietarii unei turme mari de oi nu pot verifica în fiecare zi crotaliile tuturor animalelor.

Dorința de miliarde a ministrului Daea

România îşi propune să acceseze în acest an 3,2 miliarde de euro de la Uniunea Europeană pentru agricultură, faţă de 3,3 miliarde de euro anul trecut, însă procedurile greoaie îi descurajează pe potenţialii beneficiari, susține ministrul Petre Daea.

”O serie întreagă de proceduri sunt foarte grele. Unele dintre ele te aduc în pragul disperării şi a renunţării de a mai urma un asemenea drum. Suntem într-o înţelegere deplină cu Comisia Europeană, care a avut multe iniţiative privind uşurarea procedurilor. Şi noi avem la fel norme interne care, unele, au sfidat imaginaţia şi a trebuit să le corectăm pentru a putea intra în planul execuţiei cu o anumită viteză”, a spus ministrul.

La finele anului trecut, Petre Daea declara că fondurile europene pentru agricultură care au intrat în România în 2017 se ridică la 3,3 miliarde de euro, ceea ce este un rezultat bun. Potrivit acestuia, România a fost anul trecut de trei ori pe primul loc la accesarea fondurilor europene.

Schweighofer își vinde pădurile

Grupul austriac Schweighofer a anunţat că vinde subsidiara Cascade Empire, care deţine peste 14.000 de hectare de păduri, şi divizia de management forestier, Ocol Silvic Cascade Empire, către compania suedeză GreenGold Group. Valoarea tranzacţiei nu a fost făcută publică.

Holzindustrie Schweighofer a intrat pe piaţa românească în 2003, iar în prezent operează în România trei fabrici de cherestea şi două fabrici de producţie a panourilor din lemn.

Compania a fost acuzată în trecut de unele ONG-uri că ar achiziţiona lemn tăiat ilegal din pădurile României. Mai multe magazine de materiale de construcţii şi amenajări interioare au anunțat, la acea vreme, că renunță la 25 de furnizori, printre care şi producătorul austriac.

În februarie anul acesta, compania a anunţat că, în medie, 70 de camioane sosesc pe zi la fabricile de cherestea din România şi a menţionat că a implementat un sistem prin care identifică transporturi neconforme şi le refuză.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Ruralhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural

https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural-0

 
Ascultă Jurnal Rural din 26 martie 2018