Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mediul de afaceri refuză să fie țap ispășitor după scăderea contribuțiilor la Pilonul II

cristian_parvan.png

Cristian Parvan, secretar general AOAR, în studioul RFI.

Revoluția Fiscală s-a pus în mișcare și astăzi încep să se vadă și efectele acesteia : Profit.ro scrie că banii virați de fiecare dintre noi la fondurile private de pensii, mai precis la Pilonul II obligatoriu al acestora, au scăzut deși din calculele Ministerului Muncii reieșea că nu ar trebui să scadă, deși valoarea procentuală a contribuției s-a redus de la 5,1% la 3,75% și aceasta pentru că, explica ministrul, reducerea procentului contribuției va fi compensată de creșterea salariilor cu 20%, pe fondul includerii contribuțiilor de asigurări sociale în veniturile brute.

Fluturașii primiți de salariați arată că lucrurile nu au stat așa, fapt confirmat și de fondurile private de pensii. De partea ei, Casa Națională de Pensii spune că singurii posibili vinovați ar fi...angajatorii care, fie nu au majorat corespunzător salariile, fie nu le-au trecut majorările și în REVISAL, sistemul după care se iau autoritățile când calculează asigurările fiecărui angajat.

"Reducerea contribuției la pilonul II de pensii de la 5,1% la 3,75% operează începând cu veniturile realizate în luna ianuarie 2018, concomitent cu transferul contribuțiilor de asigurări sociale de la angajator la angajat. În situația în care angajatorul nu a majorat în mod corespunzător venitul brut al angajatului, contribuțiile pentru Pilonul II au înregistrat o scădere. De asemenea, considerăm că o altă explicație a scăderii contribuțiilor o reprezintă inclusiv faptul că, până la această dată, pentru unele contracte de muncă active, angajatorii nu au operat încă în REVISAL noile valori ale salariilor brute. În acest context, apreciem că scăderea contribuțiilor la pilonul II poate avea drept cauză reducerea veniturilor care constituie baza de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale”. spune secretarul general al Asociației Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, cum comentează aceste acuzații mai mult sau mai puțin voalate... Ascultați integral interviul zilei de 2 aprilie, realizat de Lea Berzuc, la RFI!

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Secretarul general AOAR Cristian Pârvan.