Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Siegfried Mureșan : UE vrea fapte, nu doar declarații pro europene de la Chișinău

muresan_facebook.jpg

Eurodeputatul Siegfried Muresan.
Sursa imaginii: 
facebook

Săptămâna aceasta o delegație a comisiei pentru bugete a Parlamentului European s-a aflat în Republica Moldova. Pentru guvernul de la Chișinău vizita aceasta era extrem de așteptată.

Vicepremierul pentru integrare europeană al Republicii Moldova, Iurie Leancă, spera ca încă de luna trecută Parlamentul European să aprobe eliberarea tranșei de 100 de milioane de euro din cele între 284 și 342 de milioane de euro însemnând asistența macrofinanciară promisă de Uniunea Europeană. Lea Berzuc a discutat subiectul cu președintele delegației, eurodeputatul Siegfried Mureșan pe care l-a întrebat ce mesaj a transmis autorităților de la Chișinău.

”Sunt multe condiționalități și multe dintre ele sunt îndeplinite sau în curs de îndeplinire. De îndată ce toate acestea, inclusiv cele legate de sistemul de vot, vor fi îndeplinite, banii vor începe să vină”, a explicat Siegfried Mureșan. ”Misiunea Uniunii Europene este să ajute cetățenii din Republica Moldova și cetățenii din Republica Moldova spun :  vrem reforme, vrem o justiție mai bună, vrem sănătate mai bună, vrem educație mai bună...Și de aceeea avem reguli și de aceea ne așteptăm ca guvernul să îndeplinească ceea ce am cerut...”, a continuat șeful comisiei pentru bugete a Parlamentului European. Siegfried Mureșan a comentat că Bruxellesul își dorește o guvernare pro europeană la Chișinău dar una cu adevărat pro europeană. ”Guvernul acesta, care se autodefinește ca fiind european până una alta a schimbat legislația electorală în ciuda recomandărilor Uniunii Europene împreună cu socialiștii pro ruși ai lui Igor Dodon. Ce vreau să spun : evaluarea acestui guvern, dacă este sau nu pro european, se face pe baza faptelor, nu pe baza declarațiilor că este pro european...Rolul Uniunii Europene este să ajute Republica Moldova, nu un anumit guvern dar suntem fericiți dacă guvernul va îndeplini ceea ce am agreat”, a declarat Siegfried Mureșan. Ascultați interviul integral...

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Invitatul Zilei la RFI, eurodeputatul Siegfried Mureșan.