Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural European - 02 aprilie

jurnal_european_5.jpg

Fermierii europeni se plâng de mult de birocrația și complexitatea politicii agricole
Fermierii europeni se plâng de mult de birocrația și complexitatea politicii agricole
Image source: 
RFI

Fermierii din Uniunea Europeană nu ar trebui să se teamă că va urma o renaționalizare a Politicii Agricole Comune după 2020, susține comisarul pentru agricultură, deși Comisia vrea ca statele membre să poată implementa propriile planuri naționale.

Acestea vor avea nevoie de aprobarea Comisiei, care se va asigura astfel că statele membre vor asigura o competiție echitabilă pentru fermierii din întreaga Uniune. Schimbarea va fi însă benefică, susține Hogan, deoarece va simplifica politica agricolă europeană, menținând însă partea comună. ”Vom solicita «planuri PAC» de la fiecare țară, cu o analiză detaliată a măsurilor propuse pentru a îndeplini obiectivele stabilite la nivelul UE și cu alocările financiare pentru acele măsuri. Aceste planuri vor fi aprobate de Comisie, ceea ce va asigura condiții echitabile de concurență în întreaga Uniune”, a spus Hogan.

Comisarul a mai spus că aproape toți factorii interesați, precum și statele membre au început să înțeleagă logica din spatele propunerii Comisiei, iar cei care încă vorbesc de ”renaționalizarea” politicii sunt o minoritate.

Fermierii europeni se plâng de mult de birocrația și complexitatea politicii agricole, care îi împiedică de multe ori să implementeze chiar obiectivele PAC. Hogan crede că noul model este un pas important spre simplificare.

O altă problemă este reprezentată de frecventele schimbări ale cadrului PAC din ultimii ani, care, potrivit experților, i-au făcut pe fermieri să ezite în a investi mai mult în sectorul agricol.

Bayer, tot mai mare

Comisia Europeană a aprobat preluarea de către Bayer a companiei Monsanto, una dintre cele mai mari tranzacţii din domeniul agriculturii, însă a impus anumite condiţii pentru a asigura o concurenţă loială pe piaţă.

Tranzacţia de 57 miliarde de dolari a fost urmărită cu interes de companiile rivale şi de grupurile de mediu, care se tem că numărul producătorilor specializaţi pe vânzarea seminţelor şi a pesticidelor se va micşora pe viitor, rezultând în final o singură companie, cu o aderenţă sufocantă asupra lanţului alimentar.

La prima vedere, tranzacţia nu pare să aibă un impact atât de puternic asupra pieţei europene. Bayer realizează aproximativ 30% din vânzările sale în Europa, în timp ce Monsanto mai puţin de 10%. La nivel global, însă, s-a creat cel mai mare jucător activ în domeniul seminţelor şi al pesticidelor.

Aceasta este cea de a treia tranzacţie cu impact major asupra sectorului agricol, după ce anul trecut Dow a fuzionat cu DuPont, iar ChemChina a cumpărat Syngenta. Cu toate acestea, autorităţile europene consideră că la nivelul Uniunii Europene niciuna dintre aceste fuziuni nu a dus la o concurenţă mai redusă în ceea ce priveşte preţul sau inovarea în Europa.

COPA-COGECA vrea mai puțină birocrație

O Politică Agricolă Comună revizuită, cu mai puțină birocrație și o perspectivă pe termen lung orientată către digitalizare, va atrage mai multe investiții și mai mulți tineri în sectorul agricol, susțin fermierii europeni.

”Simplificarea este atractivă pentru investitori”, spune Pekka Pesonen, secretar general al  Copa-Cogeca, organizația fermierilor și cooperativelor agricole din Uniunea Europeană. Fermierii spun că noile generații vor reveni pe câmp pentru că nu se vor baza doar pe plățile directe de la Uniune. Ba chiar dimpotrivă, tinerii vor să dezvolte sectorul agricol european prin implicarea altor activități, cu o legătură mai strânsă cu cel de-al doilea pilon al PAC, mai ”creativ” - dezvoltarea rurală.

În ultimii ani, Comisia a făcut mai multe eforturi pentru a simplifica măsurile de mediu, pe care fermierii le găseau prea complicate, deși, după cum spune Peka Pesonen, ”majoritatea agricultorilor nu sunt în dezacord cu obiectivele de protecție a mediului”.

Comisia Europeană și statele membre UE discută în prezent viitoarea politică agricolă, post-2020. Statele membre ar trebui să-și definească propriile strategii pentru rezolvarea situațiilor naționale.

O nouă PAC ajustată după interesele naționale

Este imperios ca intenția Comisiei Europene de a lăsa mai multă libertate statelor membre pentru a-și ajusta politicile agricole să nu amenințe piața unică a Uniunii, apreciază Luc Vernet, un expert al organizației Farm Europe.

”Comisia trebuie să se asigure că piața internă a UE va fi în siguranță și vor exista condiții similare de competiție pentru toți fermierii din Europa”, a declarat Luc Vernet. Rezultatele consultării publice asupra modernizării și simplificării Politicii Agricole Comune au arătat din nou că este nevoie să se termine cu birocrația excesivă și politica trebuie să fie mai simplă și mai eficientă.

Iar pentru asta, a explicat Luc Vernet, este nevoie ca mai întâi să fie stabilite viziunea și obiectivele. ”Avem nevoie la nivelul UE de un set de legi de bază cu obiective și ambiții clare. Când vom avea această îndrumare esențială vom putea da statelor membre și chiar fermierilor spațiu să vină cu idei mai bune pe baza experienței lor din teren”. Altminteri, avertizează Vernet, piața unică a UE riscă să fie distorsionată.

Ascultă Jurnal Rural European din 02 aprilie 2018