Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Au crescut salariile, dar scad sporurile. Banii sunt mai puțini – Viorel Rotilă (Solidaritatea Sanitară)

Sindicaliştii din sănătate au anunţat că în 25 aprilie va fi organizat un miting de protest

Angajații din sistemul sanitar urmează să primească, zilele acestea, primele salarii după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării și a noului regulament al sporurilor, iar mulți spun că veniturile lor nete urmează să scadă.

Zeci de angajaţi ai Institutului de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” din București au protestat din nou în curtea spitalului, nemulţumiţi că, odată cu reducerea sporurilor, le-au scăzut salariile cu până la 1.400 de lei.

Şi la Spitalul de Pneumoftiziologie din Iaşi aproape o sută de angajaţi au ieşit în faţa unităţii, având aceleaşi nemulţumiri. Salariaţii din cele două unităţi au protestat şi înainte de Paşte.

Să amintim că guvernul a aprobat recent regulamentul cadru al sporurilor acordate angajaţilor din sistemul sanitar, care stabileşte procente diferenţiate în funcţie de condiţiile fiecărui loc de muncă. Legea prevede un nivel maxim de 30% din suma salarilor de bază la nivelul ordonatorilor principali de credite.

Sindicaliştii din sănătate au anunţat că în 25 aprilie va fi organizat un miting la care sunt aşteptaţi cel puţin 20.000 de oameni, iar după acest miting va urma greva generală.

Problema este mai veche și a apărut din nepriceperea celor ce au modificat legislația în domeniu, spune la RFI Viorel Rotilă, managerul Federației ”Solidaritatea Sanitară”. Unul din efectele negative ale ”Regulamentului de sporuri”, mai spune Viorel Rotilă, este că zeci de mii de salariați din sistemul sanitar vor fi în situația pierderilor salariale.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Viorel Rotilă