Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Există mecanisme prin care statul rezistă la schimbările nocive – Ion Bogdan Lefter (analist politic)

greco_2.jpg

Noi critici dure de la grupul statelor impotriva coruptiei in ce priveste modificarile aduse legilor justitiei
Noi critici dure de la grupul statelor impotriva coruptiei in ce priveste modificarile aduse legilor justitiei
Sursa imaginii: 
RFI

Suntem profund îngrijorate faţă de reformele din justiţie şi legislaţia penală din România, anunță GRECO - Grupul Statelor împotriva Corupţiei, al Consiliului Europei. GRECO cere României să nu adopte amendamente ce ar submina lupta anticorupţie.

Poziția GRECO este explicată într-un raport care a fost făcut public miercuri și arată preocuparea și îngrijorarea profundă faţă de anumite aspecte ale legilor adoptate de Parlamentul de la București privind statutul judecătorilor şi procurorilor, organizarea judiciară şi Consiliul Superior al Magistraturii, precum şi privind amendamentele propuse pentru legislaţia penală. GRECO precizează într-un comunicat că a redactat raportul în urma deciziei luate la reuniunea din decembrie 2017 de a face o evaluare urgentă a reformelor judiciare din România, având în vedere că acestea pot duce la încălcarea serioasă a standardelor anti-corupţie.

Raportul notează, de asemenea, că amendamentele la cele trei legi privind sistemul judiciar adoptate de Parlament în decembrie 2017 nu conţin cele mai controversate propuneri, care au fost prezentate iniţial în vară. Totuşi, GRECO este îngrijorată de impactul potenţial al legilor, inclusiv pentru structura de personal a a instanţelor şi a parchetelor. ”În pofida importanţei şi a obiectivului vast al acestor reforme, impactul lor nu a fost evaluat corespunzător iar procesul legislativ a fost discutabil”, consideră GRECO. De asemenea, organizația cere României să renunţe la ideea creării unei secţii speciale pentru anchetarea infracţiunilor din sistemul judiciar.

GRECO este în egală măsură critic cu privire la amendamente propuse la legislaţia penală considerând că, în cazul în care acestea vor fi adoptate, în mod clar vor contraveni unora dintre angajamentele internaţionale ale României, inclusiv Convenţia privind legislaţia penală în domeniul corupţiei. ”Amendamentele cu privire la procedura penală discutate în prezent în comisia parlamentară comună sunt percepute de alte state ca o ameninţare la adresa concretizării asistenţei judiciare reciproce”, notează documentul.

GRECO invită România să prezinte stadiul reformelor în justiţie în următoare sa reuniune plenară din 18 - 22 iunie 2018 şi să se abţină de la adoptarea unor amendamente la legislaţia penală care ar submina lupta anticorupţie.

Raportul a apărut în spațiul public la puțin timp după ce liderul PSD Liviu Dragnea anunța priorităţile parlamentare - Codurile penale, legile securităţii naţionale și referendumul pentru definirea familiei.

Discutăm raportul cu analistul politic Ion Bogdan Lefter.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Ion Bogdan Lefter