Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marú - Cat de bogata este de fapt "The Richest Girl In Town"?

maru-.jpg

Sursa foto: MusicbyMaru (Facebook)
Sursa foto: MusicbyMaru Facebook Page
Image source: 
Sursa foto: MusicbyMaru Facebook Page

Absolventă de chitara clasică la Conservatorul „Musik und Kunst Universität" din Viena, Maru cântă, compune și este profesoară de muzică, iar printre provocarile lui 2018 a fost și lansarea unei Școli de Muzică și Arte Frumoase. Chiar dacă noul ei proiect muzical este necunoscut publicului, Diana Moraru respiră muzică de foarte mult timp, proiectul Maru fiind un mix de electro-jazz, cu chitară rece și o voce visătoare. Dacă ar fi să vorbim despre bogația din viața ei, aceasta poate fi contabilizată prin numarul de oameni pe care i-a intâlnit și experiențele avute prin muzică.

Mai întâi a fost pianul, chitara avea însă să scoată talentul la suprafață. De la 10 ani a inceput studiul cu un profesor personal, Eugen Mang. A continuat la Liceul ”George Enescu” din București avandu-i ca profesori pe Liviu Georgescu, Cătălin Ștefănescu și George Popescu. Și aproape imediat au început să vină și premiile la importante festivaluri din țară și din străinătate.

"Atunci când ești copil, adolescent, nu îți dai seama de lucrurile pe care le faci. Le faci pur și simplu. Apoi când te uiți în urmă, îți dai seama de tot ce ai realizat. Atunci le luăm așa, ca atare. Încerci să-ți faci treaba bine." (…) "Incă din perioada liceului mergeam la tot felul de concursuri și festivaluri în afara țării, și la o școală de vară în Germania, am avut un masterclass cu un om care avea să-mi devină profesor. Jorgos Panetsos, un chitarist, un profesor și un om extraordinar.(…) Capeți experientă mergând la tot felul de masterclass-uri" Și aveau să fie multe: Costin Canellis (Israel); Alfred Eickholt (Germany); Giampaolo Bandini (Italy); Zoran Dukic (Croatia); Thomas Offermann (Germany); Costas Cotsiolis (Greece); Thomas Kirchhoff (Germany); Susana Prieto (Spain); Marcin Dylla (Poland); Michael Tröster (Germany).

Din 2000, Diana Moraru a început să susțină concerte de muzică de cameră, iar în 2004 avea să cânte pe scena Ateneului Român din București, ca laureat al Festivalului Internațional Sinaia. A fost invitată să concerteze în străinătate, "Fiesta de la Guitarra” - Tartu/ Estonia 2007, “XVI Rapla Kirikmuusika Festival” 2008, Estonia, Festivalul International ESTA 2009, Viena, Austria.

"Am fost invitată să cânt și am avut chiar un duo, un proiect de cameră foarte frumos, cântând alături de un mare violoncellist, Milan Karanovic. A fost o mare onoare."

O evoluție spectaculoasă care nu anticipa viitoarele colaborări din țară cu Giulia, Sore sau Smiley. Și totusi...
"În momentul când m-am decis să revin în țară, terminasem masterul și mi s-a părut interesant, o provocare, să mă întorc acasă, iar întoarcerea aici a coincis cu această oportunitate de a colabora cu una dintre cele mai importante case de producție din România, HaHaHa Production condusă de Smiley, și am avut ocazia să lucrez și să întâlnesc oameni, care altfel nu am avut cum să-i întâlnesc. Fiind plecată din țară, m-am rupt, timp de șapte ani de ce se întâmplă aici. Nu mai știam pe nimeni. Cumva eram concentrată pe studiu și pe ce făceam și nu păstrasem contact cu muzicienii din țară, iar colaborarea mea cu cei de la HaHa a fost un bun prilej să reiau legăturile, să reîntâlnesc oameni și muzicieni talentați."

Din 2012, Diana Moraru a început să colaboreze cu HaHaHa Production, semnând în calitate de compozitor, atât piesele ei cât și ale altor artiști români.

"Am vrut să mă întorc mai mult spre cultura pop, în care puteam să învat cum să compun, cum să abordez muzica, nu atât academic cum făcusem până atunci, ci din dorința de a mă adresa unui public mai larg, care ascultă muzică de placere, fără să fie specialiști."

Deci, avem muzică de cameră, voce, soprană alături de Blue Noise în competiția Eurovision, după care a urmat compoziții personale sub numele Diana, ca acum să trecem într-un alt registru, unul electro-jazz sub numele Maru, cu un prim E.P.

"Eu aveam piesele scrise, compun destul de des pentru mine, și având aceste piese mi-am dorit o producție care să îmbogățească și mai mult mesajul pieselor,și printr-o coincindență am ajuns să lucrez cu Vicky Red, de la Otherside, care a semnat producția acestui E.P. A reușit să mă scoată pe mine dintr-o anumită zonă de confort și a reușit să împacheteze frumos fiecare piesă în parte. El, pot să spun, a muncit destul de mult." Mai jos, interviul în intregime acordat programului RFI360, la RFI România.

 

 

E.P.-ul semnat Marú conține patru piese în limba engleză și una în limba română. Produsul va fi lansat în următoarea lună în format digital, prima piesă single "The Richest Girl In Town" fiind deja disponibilă online pe serviciile de streaming românești.

 

Mai multe ediții ale emisiunii RFI 360https://www.rfi.ro/tag/rfi-360