Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Expert: PSD n-a înţeles nimic, societatea nu mai vrea privilegii de tip medieval pentru liderii ţării

Expert PSD privilegii medieval.jpg

Proteste în Piaţa Victoriei, arhivă (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)
Proteste în Piaţa Victoriei, arhivă (Foto: AFP/Daniel Mihăilescu)

Există riscul apariţiei unei rupturi în societate, în anul Centenarului Marii Uniri, avertizează la RFI expertul în domeniul bunei guvernări Codru Vrabie. El atrage atenţia că modificările propuse de PSD-ALDE la Codurile din justiţie contrazic dorinţa societăţii de a progresa.

În opinia lui Codru Vrabie, „ne aflăm în situaţia în care, constat eu, Partidul Social Democrat nu înţelege că toate intenţiile sale de a face aceste modificări se bat cap în cap cu dorinţa societăţii româneşti de a avansa, de a progresa, de a trece dincolo de privilegii de tip medieval pentru conducătorii ţării”.

Vor reizbucni protestele de stradă? „Există deja intenţia ca pe 12 mai să se organizeze o manifestaţie cumva proeuropeană, iar acolo probabil că se vor aduna pături sau segmente ale societăţii care sunt mai degrabă progresiste. Dacă coaliţia de la guvernare doreşte să lege aceste privilegii în sfera Dreptului penal cu valorile tradiţionale şi cu o politică mai degrabă conservatoare, desigur că ne vom afla în situaţia în care vedem în Centenarul Unirii o ruptură în societate”, avertizează expertul.

Va ţine cont PSD de observaţiile instituţiilor europene privind justiţia? „Văzând că de mai bine de 15 ani vârfurile PSD merg pe aceeaşi idee, eu constat că dumnealor nu au înţeles nimic din discuţiile pe care le-au avut cu aceste instituţii sau mai exact că nu vor să-şi asume responsabilitatea de a face în România ceea ce promit în întâlnirile din afară. Cu alte cuvinte, dumnealor cred că se mai poate cosmetiza imaginea externă a României, în timp ce în interior noi suntem putrezi”, spune Codru Vrabie.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Codru Vrabie, despre modificarea Codurilor din justiţie