Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural European - 16 aprilie

Comisia vrea să îmbunătățească transparența studiilor științifice în domeniul siguranței alimentare

Comisia Europeană propune norme noi pentru îmbunătățirea evaluării riscurilor privind siguranța alimentară, punând mai mult accent pe transparență.

Este vorba de domeniile organisme modificate genetic, aditivi pentru hrana animalelor, arome de fum, materiale care intră în contact cu alimentele, aditivi alimentari, enzime și arome alimentare, produse de protecție a plantelor și alimente noi.

Comisia vrea să îmbunătățească transparența studiilor științifice în domeniul siguranței alimentare, ca urmare a inițiativei cetățenești europene vizând interzicerea glifosatului, care a fost susținută de peste un milion de cetățeni ai Uniunii. Una dintre solicitările din cadrul inițiativei a fost îmbunătățirea transparenței studiilor științifice transmise Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și înlesnirea comandării de studii de către autoritățile publice. Astfel, executivul european vrea să asigure o transparență sporită, ce ar permite cetățenilor un acces automat și imediat la toate informațiile legate de siguranță prezentate de industrie în cadrul procesului de evaluare a riscurilor, dar și înființarea unui registru european comun al studiilor comandate.

Comisia vrea ca modificările să fie adoptate până la finalul actualei perioade legislative, adică până la jumătatea anului viitor.

Tranzacția Bayer – Monsanto, spre final

Grupul german Bayer a ajuns la un acord cu Departamentul de Justiție al Statelor Unite pentru aprobarea preluării grupului american Monsanto, pentru 62,5 miliarde de dolari, acceptând vânzarea unor active suplimentare. Potrivit acordului, Bayer a acceptat să vândă active suplimentare în domeniul seminţelor şi pesticidelor companiei BASF şi a convenit să ofere concesii legate de agricultura digitalizată.

Reprezentanţii Bayer au refuzat să comenteze informaţiile, dar au anunţat într-un comunicat că anticipează finalizarea preluării Monsanto în trimestrul al doilea. Un purtător de cuvânt al BASF nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii. Reprezentanţii Departamentului de Justiţie şi cei ai Monsanto au refuzat să comenteze.

Autorităţile de reglementare din Uniunea Europeană au aprobat acordul dintre Bayer şi Monsanto în martie, după ce companiile au acceptat să vândă o serie de active grupului BASF. China, Brazilia şi Australia au aprobat la rândul lor fuziunea propusă.

Acest acord este al treilea din sectorul seminţelor şi pesticidelor, după fuziunea dintre grupurile Dow şi Dupont şi cea dintre ChemChina şi Syngenta.

Scade prețul grâului

Cotaţiile futures la grâu pe piaţa din SUA au scăzut cu 1%, după ce Departamentul american al Agriculturii şi-a îmbunătăţit prognozele privind livrările mondiale de grâu. Cel mai activ contract futures tranzacţionat la Chicago Board Of Trade a coborât până la 4,82 dolari per bushel.

Potrivit celor mai recente estimări ale autorităților americane, stocurile mondiale de grâu la finalul sezonului 2017 - 2018 vor ajunge la un nivel record de 271,2 milioane tone.

Analiştii menţionează de asemenea presiunile care au apărut în urma declinului rublei ruseşti, ceea ce creşte atractivitatea grâului rusesc la export şi ar putea diminua perspectivele de export ale SUA şi Uniunii Europene.

În paralel, cotaţia la porumb a rămas nemodificată la 3,87 dolari per bushel, iar la soia boabe a crescut cu 0,2%, până la 10,50 dolari per bushel.

Ruralul românesc, cam la coada clasamentelor

România deține o treime din gospodăriile agricole existente în Uniunea Europeană, în schimb se clasează pe ultimele locuri în ceea ce privește suprafața medie a unei astfel de gospodării, conform datelor Oficiului European de Statistică. Astfel, România numără 3,7 milioane de gospodării agricole, adică 33,5% din numărul total la nivel comunitar.

Pe locurile următoare se situează Polonia, cu 1,4 milioane de gospodării, Italia, cu un milion de gospodării și Spania, cu aproape un milion din numărul total de gospodării agricole din Uniunea Europeană.

Numai că România se află pe antepenultimul loc în Uniune dacă este luată în calcul suprafața medie a unei gospodării agricole, care este de 3,6 hectare. La polul opus, gospodăriile agricole cu cele mai mari suprafețe de teren se găsesc în Cehia, cu 133 de hectare, Marea Britanie, Slovacia, Danemarca, Franța și Germania.

Aproape o treime din cele 10,8 milioane de ferme din Uniunea Europeană erau gestionate de persoane cu vârsta de cel puțin 65 de ani. Ponderi semnificativ mai mari se înregistrează în special în Portugalia și România.

Cât de dulce mai e zahărul european?

Companiile producătoare de zahăr din Uniunea Europeană au ieşit de sub protecţia oferită de cotele de producţie şi acum se chinuie să supravieţuiască pe o piaţă mondială extrem de competitivă unde preţurile şi profiturile sunt în scădere. În aceste condiţii, producătorii din spațiul comunitar s-au angajat deja să cumpere mari cantităţi de sfeclă de zahăr de la fermieri în sezonul următor la preţuri la care mulţi dintre ei vor avea dificultăţi în a genera profit.

La finele lunii septembrie 2017, UE a eliminat cotele la producţia de sfeclă de zahăr, ceea ce a dus la creşterea dramatică a producţiei şi a deschis calea pentru ca Uniunea să devină un exportator net de zahăr pentru prima dată în peste un deceniu. Însă creşterea producţiei de zahăr a venit înr-un moment în care apetitul mondial pentru zahăr este în scădere, pe fondul îngrijorării cu privire la efectele zahărului asupra sănătăţii. Asta înseamnă că zahărul provenit din blocul comunitar ajunge pe o piaţă mondială care este deja supra aprovizionată.

Comisia Europeană a raportat pentru luna ianuarie 2018 un preţ mediu la zahăr alb de 374 euro pe tonă, cu 26 de euro mai puţin decât în luna decembrie 2017 şi cel mai scăzut preţ de după 2006. Analiştii se aşteaptă ca piaţa mondială a zahărului să rămână pe surplus timp de cel puţin doi ani, şi chiar mai mult, având în vedere creşterea semnificativă a producţiei în special în India şi Thailanda.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal rural europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural-european

 
Ascultă Jurnal Rural European din 16 aprilie 2018