Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Gabriel Bălasa despre albumul "Natural Groove": "Este un fel de introducere într-o călătorie inițiatică"

balasa_website.jpg

Coperta album "Natural Groove"
Coperta album "Natural Groove"
Image source: 
Coperta album "Natural Groove"

Percuţionistul Gabriel Bălaşa vă invită miercuri, 25 aprilie 2018, de la ora 20:00, la NoMad Sky Bar, să păşiţi alături de el în lumea exotică africană, sudamericană sau indiană a primului său album solo “Natural Groove”, descris de muzicianul şi compozitorul Ovidiu Lipan drept o “sinteză obsesivă a ritmului transpus în armonia universală”.

"Tobele m-au ales pe mine, ritmul. Țin minte de când eram mic, nu știam să vorbesc, dar aveam atracția asta către ritm. Orice muzică auzeam, mă fura. Țin minte că tatal meu îmi punea să ascult Jethro Tull și Deep Purple și, pe un album, intra flautul, armoniile, instrumentele, iar percuția nu intra imediat. Țin minte că cineva a venit în vizită la noi, era tot așa, meloman, și m-a supus unui test. Eram foarte mic. A spus, zi-mi tu mie când intră toba aici în piesă, și am ascultat și am ascultat și, inainte să vină momentul, cu câteva secunde înainte am zis uite aici, și am început să bat, în masă, în mobilă, în ce puteam." spune în emisiunea RFI360, Gabriel Bălașa.

Artist plastic şi showman, Gabriel Bălaşa a fost prezent în cei peste 15 ani petrecuţi până acum în lumea muzicii, pe scenele festivalurilor şi teatrelor din ţară şi din străinătate. Experimentat percuţionist, el a avut de-a lungul timpului colaborări cu artişti români din diferite genuri (Loredana, Direcţia 5, Adrian Naidin, A.G. Weinberger şi alţii), convins dintotdeauna că muzica este limbajul universal în care putem comunica oricând, fără a ţine cont de graniţe, naţionalitate sau credinţe.

"Primul instrument a fost o tamburină de la Magazinul Muzica. Eu făcând în Focșani liceul, copilărind acolo, tatal meu m-a îndrumat spre liceul de arte plastice, adică am studiat pictura, pictura monumentală. A urmat facultatea și apoi masteratul. Cel mai potrivit moment pentru mine în a începe această pasiune, a fost când am ajuns la facultate în București. Atunci mi-am cumpărat pentru prima dată o tamburină pe care o am și acum. Apoi au urmat niște bongos-uri. Au fost niște ani în care am cântat muzică medievală la festivalurile care se petreceau pe la Sibiu, Sighișoara. Am avut noroc pentru că în căminul facultății unde eram eu, erau și cei care studiau la Conservator și atunci o trupă supercunoscută de muzica veche, Anton Pann, avea nevoie de un percuționist. Cineva care era din Conservator m-a auzit bătând pe acolo și m-au invitat în trupa asta și, din prima, fără să am o noțiune de studiu, sau să am o experiență cu o trupă, am nimerit într-o orchestră de 15 - 17 instrumente, unde a trebuit să mă supun unor reguli. Am văzut ușor ușor că nu e așa cum credeam eu. Eu cântam de fapt în legea mea. Dar nu e așa ușor. În ziua de azi sunt implicat într-un proiect cu Adrian Naidin, în care se regasesc multe teme din foclor, mai ales cele culese de la Maria Tanase, toate într-o formulă jazzistică. Cu pian, contrabas, violoncel. Eu aici combin elemente de percuție cu elemente din setul de tobe. E ceva exotic."

Albumul "Natural Groove" este rezultatul pasiunii lui Gabriel Bălașa pentru instrumente ce țin de alte culturi, din diverse locuri frumoase ale lumii. Prin atmosfera creata de muzică şi percuţia de inspiraţie tribală, albumul ne ajuta să evadăm din marele oraş şi să ne afundăm din ce în ce mai mult într-un spaţiu natural, virgin. Despre acest album, Ovidiu Dascălu scrie astfel: "Ca orice album de debut, "Natural Groove" vrea să epateze, în acest caz, prin abundența de sunete și combinații: sunet nud al instrumentelor de diferite materialități (Udu, Balafon, Bongos, Congas, Flexiton, Agogo, Kalimba, etc.), tonul masculin asemenea pensulei unui pictor gestualist, rezonanța tandră dar puternică, sunetul tactil sau muzica sumei obiectelor răsunătoare în care individualitatea lor se pierde. Ambiția de compozitor a lui Gabriel Bălașa este susținută de percuționistul și showman-ul cu o activitate de peste cincisprezece ani în lumea muzicii, pe scenele festivalurilor și teatrelor din țară și străinătate: iradiant, solar, el face prezente în realul intim al celui care ascultă, buna dispoziție și bucuria.''

Gabriel Bălașa la RFI România.

 

 

"Echoes in the Rain" este piesa care deschide albumul, piesa pe care auzim vocea lui Lolo Noukpetor (Togo/Africa), însoțit de ecourile îndepărtate sau sunetul apelor, vântul și gâzele.

 

 

"Este o piesă specială de pe acest album. Albumul l-am făcut într-un an și această piesă este specială pentru că aici se regăsesc aproape toate sunetele de pe tot albumul și în acelasi timp este un fel de introducere într-o călătorie inițiatică. Ritmul la mine, începe dincolo de tobe. De acolo vine sunetul, vibrația și încep să se întample lucruri." Gabriel Balasa.

 

 

Interviul în intregime acordat de percuționistul Gabriel Bălașa lui Valentin Panduru, în RFI360, poate fi ascultat mai jos.
 

Mai multe ediții ale emisiunii RFI 360https://www.rfi.ro/tag/rfi-360

Gabriel Balasa la RFI Romania