Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Legile justiției, în analiză internațională. Se mai schimbă ceva?

venice_1.jpg

Comisia de la Veneția este alcătuită din experți independenți în drept constituțional
Comisia de la Veneția este alcătuită din experți independenți în drept constituțional
Sursa imaginii: 
RFI

Modificările aduse legilor justiției în ”Comisia Iordache” și votate de Parlament ar urma să fie analizate de Comisia de la Veneția. Aceasta e organ consultativ al Consiliului Europei, alcătuit din experți independenți în drept constituțional.

O eventuală analiză în Comisia de la Veneția devine posibilă după ce Comisia de Monitorizare a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a aprobat o cerere a PNL de sesizare a Comisiei de la Veneţia privind modificarea legilor justiţiei. Liberalii susţin că parcursul legilor va trebui acum să aştepte, iar Curtea Constituţională, de asemenea, va trebui să ţină cont de de opinia Comisiei.

De partea sa, Florin Iordachem preşedintele comisiei speciale care a modificat legile justiţiei, spune că nu are ce să constate Comisia de la Veneţia referitor la legile justiţiei, deoarece nu poate fi peste deciziile Curţii Constituţionale. Ceea ce a făcut PNL este ”un demers politicianist, exportat în afara României”, afirmă Iordache.

Să amintim că deputatul PNL Cezar Preda i-a solicitat pe 30 martie preşedintelui Adunării Parlamentare a Consiliului Europei ca în 23 aprilie, prima zi a sesiunii APCE, să se decidă sesizarea Comisiei de la Veneţia cu privire la modificările aduse celor trei legi românești ale justiţiei. PNL anunţa la începutul lunii martie că a trimis o scrisoare conducerii Camerei Deputaţilor prin care solicită sesizarea Comisiei de la Veneţia cu privire la modificarea legilor justiţiei şi suspendarea dezbaterilor Comisiei speciale care a modificat aceste legi până la primirea unui punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia.

”În sprijinul solicitării noastre amintim recomandarea cuprinsă în ultimul Raport al Comisiei Europene cu privire la Mecanismul de Cooperare şi Verificare, precum şi poziţiile publice exprimate recent de oficialii Comisiei Europene în acest sens. De asemenea, asociaţii profesionale ale magistraţilor s-au pronunţat pentru solicitarea unui punct de vedere din partea Comisiei de la Veneţia”, se arăta în scrisoare.

În acest timp, la București, președintele Klaus Iohannis (care a îndemnat la moderație și o analiză aprofundată a schimbărilor propuse) pare a fi pornit o campanie de recâștigare a terenului în lupta politică dusă cu alianța guvernamentală.

Discutăm și evaluăm situația cu analistul politic Cristian Pîrvulescu.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Ascultă interviul acordat RFI de Cristian Pîrvulescu