Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Când ”zootehnizăm” agricultura României?

zootehnie_1.jpg

Creșterea animalelor, domeniul care poate aduce mulți bani, se arată încă rămasă în urmă
Creșterea animalelor, domeniul care poate aduce mulți bani, se arată încă rămasă în urmă
Image source: 
Public Domain Pictures

În ultimele zile, emisiunea Rural a fost ”plecată” din București, pe la fermieri și autorități locale din comune transilvănene, în drum spre târgul AGRARIA de la Cluj.

Astăzi discutăm despre un proiect mai mult decât necesar României – așa numita zootehnizare a agriculturii. Dacă în domeniul vegetal lucrurile par bine puse la punct, creșterea animalelor, domeniul care poate aduce mulți bani, se arată încă rămasă în urmă. De fapt, după cum aflat de la cei cu care am discutat, evoluția este destul de înaintată și rapidă, doar că e nevoie de mai mult timp.

Discuțiile despre zootehnizare le-am purtat în târgul AGRARIA, acolo unde a fost o secțiune special dedicată acestui domeniu. Pentru început am stat de vorbă cu un mai vechi prieten al emisiunii RURAL, Zoltan Haller, de la Asociaţia Crescătorilor de Vaci ”Balţată Românească” Tip Simmental.

E de reținut însă că fără amelioare nu putem vorbi de supraviețuire într-o piață concurențială. Iar când vine vorba de animale superioare din punct de vedere calitativ, genetic, unde să găsești mai bune informații decât la cei care asta fac toată ziua? Tot în târgul AGRARIA l-am găsit de Valer Sician, directorul SEMTEST Sângiorgiu de Mureș.

E clar, avem nevoie doar de timp până când zootehnia din România să se bată de la egal la egal cu cei din Vest, de exemplu. Mai este însă nevoie de ceva și în nici un caz de individualism, adică mai clar de asociere. Tiberiu Ștef este consilier personal al Ministrului Agriculturii pentru zona montană și l-am întâlnit la o dezbatere la AGRARIA despre bălțata românească.

Uniunea Europeană și Mexicul au ajuns în 21 aprilie la un acord de principiu privind relațiile lor comerciale care ar debuta anul viitor. Cele două enități își liberalizează astfel schimburile comerciale, o victorie pentru Uniune, care are încă de furcă cu Acordul cu Mercosur, ca și cu cel cu Canada, după cum aflăm de la Mihaela Gherghișan, corespondent RFI la Bruxelles.

 

Toate edițiile emisiunii Rural: https://www.rfi.ro/tag/rural/

Ascultă emisiunea Rural din 23 aprilie 2018