Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 23 aprilie

jurnal_rural_2.jpg

Fermierii completează cererea unică de plată folosind aplicaţia IPA-Online
Fermierii completează cererea unică de plată folosind aplicaţia IPA-Online
Image source: 
RFI

Fermierii care s-au aflat la control, atât clasic, cât și prin teledetecție, trebuie să fie atenți la depunerea cererii unice pentru Campania 2018 deoarece trebuie în mod obligatoriu să includă și rezultatele controalelor, anunță APIA.

Identificarea presupune ca parcela să nu se suprapună peste parcelele declarate de alți fermieri și să nu depașească limita blocului fizic. Pentru fiecare parcelă se specifică indicativul județului, localitatea, codul SIRUTA al localității și numărul blocului fizic în care este localizată parcela agricolă.

În actuala campanie, fermierii completează cererea unică de plată folosind aplicaţia IPA-Online şi realizează electronic operațiunea de digitizare a parcelelor și actualizare a declarației de suprafață. Cei care participă la schema pentru micii fermieri nu au obligația de a-și declara parcelele agricole pentru care nu depun cerere de plată, cu excepția cazului în care o astfel de declarație este necesară pentru obținerea unui alt tip de ajutor sau sprijin.

Rămânem dependenți de importurile alimentare

România trebuie să apeleze încă opt ani la importurile de carne de porc pentru a asigura consumul, estimează ministrul agriculturii, care spune că urmărește ca acest import să fie din ce în ce mai scăzut. ”Avem obiectiv ca programul de creștere a efectivelor de animale și cel de susținere a reproducției la suine să se desfășoare timp de 8 ani. Este prevazut în Programul de Guvernare pentru a susține produsele deficitare. Mie, ca ministru, îmi revine misiunea să îl pun în practică”, spune Petre Daea.

Şeful MADR a adăugat că România trebuie să apeleze din nefericire la importurile de carne de porc pentru a asigura consumul, dar a mai spus că urmărește ca acest tip de import să fie din ce în ce mai mic și ”apoi, evident să îl și neutralizăm”. ”Acum, la importuri suntem undeva la 40-45% din consum carne de porc și acest procent variază pe perioade și în funcție de consum intern și de perioada de valorificare a cărnii de porc. Sunt oscilaţii generate de piață”, a adaugat Petre Daea.

Obligații noi pentru autoritățile locale

Fiecare localitate ar urma să fie obligată să dețină unități frigorifice pentru depozitarea deșeurilor de natură animală și să încheie contracte pentru neutralizarea lor, arată o inițiativă legislativă din Senat. Obligația organizării activităților de neutralizare a deșeurilor animale va fi transferată de la nivelul consiliilor județene în sarcina consiliilor locale. În plus, toate localități vor trebui să dețină unități frigorifice pentru deșeuri animale.

În prezent legea prevede că, la nivelul județelor, consiliile județene organizează și sunt responsabile pentru desfășurarea activității de neutralizare a subproduselor de origine animală provenite din gospodăriile crescătorilor individuali de animale, având obligația de a asigura contractual, în condițiile legii, realizarea acestei activități de neutralizare cu o unitate de ecarisare autorizată conform legislației în vigoare.

În cazul fermelor comerciale autorizate, firmele vor trebui să achite contravaloarea depozitării, iar autoritățile să țină cont de capacitatea unității de depozitare. În prezent, crescătorii de animale sunt obligați să anunțe în cel mult 24 de ore medicul veterinar și autoritățile locale cu privire la decesul unui animal, iar apoi să aștepte ca prestatorul de servicii contractat la nivel județean să ridice deșeurile animale.

Scade subvenția pentru lucernă

Fermierii care au mizat anul trecut pe sprijinul cuplat la lucernă au surpriza neplăcută să încaseze în 2018 de trei ori și jumătate mai puțini bani pe hectar. Cuantumul sprijinului cuplat vegetal pentru cultura de lucernă a scăzut pentru 2017 de la 340 de euro/ha la 90 de euro/ha pentru campania de subvenții APIA 2017. Valoarea pe hectar pentru anul 2017 a acestei subvenții a fost anunțată chiar de ministrul agriculturii, Petre Daea.

În primul an de acordare a sprijinului cuplat vegetal, 2015, fermierii se așteptau să încaseze 55 de euro/ha pentru lucernă. Era cuantumul notificat la Comisia Europeană, numai că suprafața eligibilă la plată a fost mult mai mică, așa că au rămas bani suficienți încât acest cuantum pe hectar să crească de la 55 de euro la o sumă uriașă, spectaculoasă, de 520 euro/ha.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural

Ascultă Jurnal Rural din 23 aprilie 2018