Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural European - 23 aprilie

jurnal_european_euro_3.jpg

Fermierii europeni nu vor mai avea parte de un sprijin financiar important acordat de Comisia Europeană
Fermierii europeni nu vor mai avea parte de un sprijin financiar important acordat de Comisia Europeană
Image source: 
RFI

Comisia Europeană anunță noi măsuri la nivel comunitar, care ar avea menirea să îi protejeze pe micii fermieri în fața practicilor comerciale, considerate uneori incorecte, ale marilor corporații.

Ar urma să fie interzise unele practici, cum ar fi plățile întârziate, anularea comenzilor în ultimul moment și schimbările retroactive ale contractelor de către cumpărători.

Inițiativa Comisiei îi privește pe producătorii mici și mijlocii, care au sub 250 de angajaţi sau o cifră anuală de afaceri mai mică de 50 de milioane de euro. Astfel de legi există la nivel național, dar acum executivul european vrea să armonizeze aceste reglementări la nivelul UE. Măsurile vin dupa acțiuni similare în Franța, unde președintele Emmanuel Macron spune că vor fi majorate prețurile minime pe care le pot cere retailerii pentru produsele alimentare și vor fi limitate promoțiile din supermarketuri.

Reacțiile nu au întârziat, Asociația Fermierilor Olandezi anunțând că salută propunerile Comisiei, în timp ce Asociația Retailerilor Europeni, EuroCommerce, avertizează că noua legislație va majora prețurile plătite de consumatori și nu va rezolva dezechilibrele între cerere și ofertă.

Dispar banii pentru măsuri de sprijin

Fermierii europeni nu vor mai avea parte de un sprijin financiar important acordat de Comisia Europeană. Este vorba de banii pentru măsurile de sprijin de care se bucurau până acum fermierii, sumele urmând a fi diminuate. Comisia Europeană va tăia ajutoarele financiare primite de fermierii europeni, implicit, de cei români pentru sectoarele din agricultură grav afectate de embargoul cu Rusia. Și anume, sprijinul financiar suplimentar acordat în sectorul laptelui, al cărnii de porc, al legumelor și fructelor nu va mai fi acordat începând cu 30 iunie 2018.

În vara lui 2016, comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, anunța un pachet de sprijin de 500 de milioane de euro pentru sectoarele din agricultură afectate de embargo. Suma a fost împărțită între statele comunitare, iar României îi reveneau aproape 11 milioane de euro, ajutoare acordate fermierilor din sectorul laptelui și al creșterii porcilor. Anul trecut, Comisia Europeană a venit cu un nou sprijin financiar de 70 de milioane de euro, acordat cultivatorilor de legume și fructe.

Comisia pentru agricultură și dezvoltare rurală din Parlamentul European a pregătit un document, un proiect de aviz, în care face o serie de sugestii Comisiei pentru bugete, pe care aceasta să le includă în propunerea de rezoluție ce urmează a fi adoptată. Astfel, europarlamentarii invită executivul comunitar să adopte o decizie de prelungire a ajutoarelor pentru embargoul impus de Rusia înainte de adoptarea proiectului său legislativ privind bugetul pe 2019 sau, cel mai târziu, în cadrul scrisorii rectificative din toamnă.

Rămân 51% alimente românești la raft?

Ministrul Petre Daea nu renunță la procentul de 51% produse românești în supermarket-uri și anunță că proiectul este în discuție cu Comisia Europeană pentru cateva detalii referitoare la condițiile tehnice ce trebuie îndeplinite și care trebuie să respecte prevederi juridice.

Comisia a lansat în februarie 2017 o procedură de infringement împotriva României în privința comerțului cu amănuntul al produselor agricole și alimentare pe motiv că reglementările naționale nu corespund legislației comunitare.

 În România, o lege neaplicată niciodată cere marilor retaileri să achiziționeze cel puțin 51% din produsele agricole și alimentare de la producătorii locali, ceea ce provoacă temeri la nivel european privind respectarea principiului liberei circulații a bunurilor. Aceeași lege cere comercianților să promoveze produsele de origine românească, restricționând deciziile lor comerciale referitoare la ce produse să fie plasate în ofertă, ceea ce contrazice libertatea de stabilire.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural Europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural-european

Ascultă Jurnal Rural European din 23 aprilie 2018