Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Coeziune și valori” – coordonatele viitorului buget al Uniunii Europene

juncker_2.jpg

Bugetul propus va fi mai mare decât cel din cadrul financiar multianual curent
Bugetul propus va fi mai mare decât cel din cadrul financiar multianual curent
Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

Comisia Europeană prezintă proiectul de buget pentru perioada 2021 - 2027, care va declanşa o luptă strânsă între statele membre privind modul în care va fi acoperit deficitul de finanţare cauzat de ieşirea Marii Britanii din UE.

Proiectul de buget pentru perioada 2021 - 2027 confirmă planurile de reducere a fondurilor pentru Politica Agricolă Comună, în timp ce majorarea cheltuielilor cu cercetarea şi tehnologia digitală vor compensa pierderile de locuri de muncă provocate de comerţul liber şi apărarea comună a graniţelor.

De asemenea, va fi introdus un nou mecanism de penalizare a ţărilor - mai ales fostele state comuniste din Europa de Est - unde guvernele încalcă reglementările Uniunii Europene privind libertatea justiţiei şi statul de drept. Aceste state s-ar putea confrunta cu reducerea fondurilor de coeziune. ”Un buget pentru Europa care apără, protejează şi responsabilizează”, declară Comisia Europeană în proiectul de buget, cerând celor 27 de state membre care rămân în UE să plătească deficitul de cel puţin zece miliarde de euro pe an cauzat de Brexit după 2020.

Comisarul european pentru buget, Guenther Oettinger, a declarat că în realitate, din cauza inflaţiei, bugetul propus va fi mai mare decât cel din cadrul financiar multianual curent - aproximativ 1.100 de miliarde de euro. Oettinger susţine că este inevitabilă apariţia unor dispute privind bugetul: ”Vor exista reduceri - multe ţări se plâng de asta - şi vor exista noi cheltuieli, de care se vor plânge alte state”.

Discutăm cifrele cu corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Mihaela Gherghișan