Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mai puțini bani de împărțit în noua PAC

euro_2.jpg

”Va trebui să se facă tăieri”, a avertizat comisarul pentru buget, el vizând direct Politica Agricolă Comună
”Va trebui să se facă tăieri”, a avertizat comisarul pentru buget, el vizând direct Politica Agricolă Comună
Sursa imaginii: 
Wikimedia Commons

Mai e puțin până ce Uniunea Europeană anunță banii cu care se va descurca în viitorul exercițiu financiar. E clar e că vor fi reduceri pentru că rămâne un gol provocat de Brexit – minus 15 miliarde de euro anual. Iar unul din domeniile afectate este Politica Agricolă Comună.

”Va trebui să se facă tăieri”, a avertizat comisarul pentru buget, germanul Günther Oettinger, el vizând direct Politica Agricolă Comună, un pilon istoric al construcţiei europene, şi fondurile de coeziune plătite regiunilor celor mai sărace - două domenii care reprezintă 37% şi, respectiv, 35% din bugetul UE.

Comisia va propune ”reduceri modeste”, ”sub zece procente”, potrivit unei surse europene. Ele vor fi însă dificil de acceptat în mai multe ţări, şi mai ales în Franţa, ai cărei agricultori sunt principalii beneficiari ai ajutoarelor directe în cadrul PAC. Parisul este pregătit să apere o ”reformă destul de substanţială”, însă ”plasa de securitate indispensabilă a ajutoarelor directe către agricultori nu poate să fie afectată”, avertizează o sursă diplomatică.

Până atunci însă, o nouă lovitură se abate asupra fermierilor europeni, mai ales asupra celor din Estul spațiului comunitar. Uniunea Europeană va interzice cele mai utilizate insecticide din lume, după ce o evaluare științifică a demonstrat că afectează viața albinelor. Statele membre au sprijinit propunerea de extindere a interdicţiei parţiale de folosire a pesticidelor de tipul neonicotinoidelor.

Cercetătorii au susţinut că numărul albinelor a scăzut semnificativ din cauza folosirii neonicotinoidelor. Sănătatea albinelor este esențială pentru activitatea agricolă din Uniunea Europeană, dat fiind că 84% dintre speciile de plante şi 76% din producţia alimentară din Europa depind de polenizarea efectuată de albine. În consecință, UE va interzice, de la finalul anului, folosirea în exterior a trei substanţe active din gama neonicotinoidelor. ”Va fi interzisă în exterior folosirea acestor pesticide, iar utilizarea neonicotinoidelor va fi permisă numai în serele permanente unde nu ajung albinele”, a explicat Comisia Europeană. Discutăm această chestiune, dar nu numai, cu corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan.

Revenind la agricultura din România, știm câte eforturi se fac pentru ca aceasta să țină pasul cu cea comunitară. Iar pentru asta, tehnologia, mai ales cea digitală, este principalul ajutor. este și cazul lui Octavian Olaru, fermier din Giurgiu, care vrea să fie unul dintre pionierii însămânțării inteligente în plan local. Iar printre instrumentele de lucru se numără și aplicațiile, așa cum este una recent lansată în România de o companie multinațională, cu ajutorul căreia semănatul se face diferențiat în funcție de sol și condițiile meteo. Iar rezultatele au fost cele așteptate, după testare în mai multe țări europene – producția a crescut cu până la o treime.

Mircea Oprea a fost în Giurgiu și a stat de vorbă cu fermierul Octavian Olaru.

 

Toate edițiile emisiunii Ruralhttps://www.rfi.ro/tag/rural/

 
Ascultă emisiunea Rural din 30 aprilie 2018