Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 30 aprilie

jurnal_rural_11.jpg

Ministrul Agriculturii Petre Daea le recomandă producătorilor de lapte să se organizeze în cooperative
Ministrul Agriculturii Petre Daea le recomandă producătorilor de lapte să se organizeze în cooperative
Image source: 
RFI

Telemeaua de Sibiu devine produs protejat, cu ”Indicație Geografică Protejată”, anunță un consilier al ministrului agriculturii.

Acțiunea devine posibilă pentru că s-a încheiat perioada de opoziție națională, iar conform regulamentului Comisiei Europene, Bucureștiul poate oferi protecție națională produsului cu denumirea ”Telemea de Sibiu”.

Asta înseamnă că după finalizarea procesului, acest timp de brânză va fi produsă și comercializată doar de grupul aplicant din județul Sibiu. Deocamdată este vorba de protecție națională tranzitorie, conform regulamentului european. În document scrie: ”Doar cu titlu provizoriu, statul membru poate acorda protecție unei denumiri, în temeiul prezentului regulament, la nivel național, cu efect de la data depunerii cererii de înregistrare la Comisie. Protecția națională tranzitorie încetează la data la care se ia o decizie privind înregistrarea, în temeiul prezentului regulament, sau atunci când cererea este retrasă”.

Măsurile adoptate de statele membre nu produc efecte decât pe plan național și nu afectează comerțul în interiorul Uniunii sau comerțul internațional.

Puține, prea puține produse tradiționale

Două produse tradiţionale româneşti, a căror reţetă ar data din secolul al XVIII-lea şi care au fost prezentate de studenţii USAMV Cluj-Napoca, se află în procedură de atestare naţională la Ministerul Agriculturii.

Brânza frământată de Sângeorz Băi şi cârnaţii din Ţinutul Grăniceresc, din Poiana Ilvei, sunt cele două produse pe care organizatorul Festivalului Produselor Tradiţionale Româneşti le-a ales pentru atestarea ca produse tradiţionale.  Studenţii care au luat parte la Festivalul Produselor Tradiţionale sunt în ultimul an la Facultatea de Agricultură, care trebuie să prezinte un produs alimentar, de obicei unul inedit, din regiunea din care provin ei, iar procedura implică câteva reguli foarte stricte.

România are, până în momentul de faţă, doar câteva produse recunoscute la nivel european, în timp ce altă ţări au câteva sute.

”Magazinele nu vor să ieftinească ouăle”

Uniunea Crescătorilor de Pasări cere sprijinul autorităților pentru combaterea practicilor comerciale neloiale, susținând că reţeaua comercială din România nu scade prețurile la raft în aceeași măsură cu reducerea practicată de fermieri. Fermierii amintesc că prețul oului de consum la poarta crescătoriei nu are o evoluție liniară, acesta fiind sub costul de producție circa 8 luni dintr-un an și doar 4 luni se vinde peste costul de producție. De asemenea, Uniunea acuză importurile de ouă la prețuri de dumping.

 Fermierii din domeniu, preocupați de mai mulți ani de faptul că efectivele de găini ouătoare din fermele industriale nu cresc, rămânând constante în ultimii 4 ani, la circa 6 milioane de capete anual, susțin că importurile de ouă din Polonia se fac la prețuri de dumping, sub prețul practicat pe piaţa proprie a Poloniei, concurând neloial fermierii români.

Datele Uniunii arată că, în ianuarie 2018, prețul ouălor la poarta fermei a ajuns la 0,43 lei/bucata, fiind cu 21% mai mic față de decembrie 2017, în timp ce rețeaua comercială a redus prețul cu doar două procente, adică dee ori mai puțin.

Vreți mai mulți bani? Asociați-vă

Ministrul Agriculturii Petre Daea le recomandă producătorilor de lapte să urmeze exemplul celor din industria cărnii și să se organizeze în cooperative. Acțiunea ar contribui la calmarea prețurilor în sectorul laptelui, dar și la asigurarea unei poziții mult mai competitive pe piața producătorilor. Petre Daea vorbește de diferența foarte mare între prețul de achiziție al laptelui de la poarta fermei și valoarea laptelui la raft.

”Am fost în noiembrie anul trecut la lansarea programului de colaborare între lanțurile de supermarketuri și cooperative, care însemnă aducerea în magazine a cantității de carne de porc produsă în România. Așa trebuie să facem și în zona aceasta a producătorilor de lapte, să intrăm în cooperative, în organizare, să avem altă putere de exprimare prin cantitate și altă putere de negociere”, spune ministrul agriculturii.

Șeful MADR a dat ca exemplu sectorul cărnii de porc, unde producătorii au abordat o strategie comercială mult mai organizată, lucru ce a dus la valorificarea zilnică a peste 800 de porci crescuți local în supermarketurile din România.

APIA lucrează și în mini-vacață

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură anunță că până la data de 02 mai 2018 inclusiv se depun cererile de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor. Cererile se depun la Centrele Judeţene ale Agenției de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, respectiv al municipiului Bucureşti, pe raza cărora/căruia se află sediul social al solicitantului.

Cererile completate de către solicitanţii prestatori ai serviciilor de determinare a calităţii genetice a raselor de animale trebuiesc avizate de către Agenția Națională pentru Zootehnie.

Reamintim că Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură are program normal de lucru și în ziua de 01 mai 2018.

România nu mai are mere

Europa a rămas fără stocuri de mere, urmare a condiţiilor meteorologice nefavorabile din sezonul trecut. În consecinţă şi preţurile marilor producători au urcat la maxime istorice, dublându-se în unele cazuri. România consumă în perioada aceasta exclusiv din importuri, pentru că nu avem capacităţi de stocare.

Preţul mediu al merelor produse în UE a urcat abrupt anul acesta, după un 2017 cu o producţie slabă ce a lăsat depozitele mai goale ca de obicei, arată ultima analiză realizată de Comisia Europeană pe această temă.

Conform ultimelor date disponibile, în luna martie, preţul mediu al kilogramului de mere a urcat la 81 de eurocenţi, faţă de 79 de eurocenţi în februarie şi cu 46% peste media ultimilor cinci ani. De altfel, toţi marii producători europeni de mere, de unde se aprovizionează şi România, au raportat preţuri mult peste media ultimilor cinci ani.

Situaţia europeană se poate observa şi în România care este în această perioadă dependentă de importuri. Din datele Institutului Naţional de Statistică, în luna februarie, preţul mediu al unui kilogram de mere în pieţele agroalimentare era de 3,33 de lei, cu 23,3% mai mult decât în perioada similară a anului trecut.

 
Ascultă Jurnal Rural din 30 aprilie 2018