Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural European - 30 aprilie

jurnal_european_4.jpg

Mai multe reguli pentru controlul și certificarea produselor bio vor intra în vigoare în Uniunea Europeană începând cu 2021
Mai multe reguli pentru controlul și certificarea produselor bio vor intra în vigoare în Uniunea Europeană începând cu 2021
Image source: 
RFI

Introducerea noilor tehnologii în sectorul agricol va aduce atât câștiguri financiare, cât și o îmbunătățire a protecției mediului, susține comisarul european pentru agricultură, Phil Hogan.

Potrivit prognozelor Uniunii Europene, emisiile poluante ale sectorului agricol vor coborî până în 2030 datorită tehnologiilor moderne care reduc consumul și cresc eficiența inputurilor agricole, precum îngrășămintele.

Poluarea aerului provocată de agricultură se datorează în mare parte amoniacului emis de animale și de fertilizarea cu produse ușor volatile. În total, peste 90% din emisiile de amoniac ale UE sunt cauzate de agricultură, cea mai mare parte provenind din sectorul zootehnic. Dar prognoza Comisiei Europene arată că emisiile de amoniac ale sectorului agricol din UE vor scădea cu 10% între 2008 și 2030, datorită dezvoltării de noi tehnologii.

Chiar și fermierii sunt de acord că sectorul agricol trebuie să ia măsuri pentru reducerea emisiilor, iar agricultura de precizie este un pas semnificativ în această direcție.

Noile tehnologii, în general, sunt o situație ”win-win” pentru fermieri, atât în ceea ce privește veniturile acestora, cât și condițiile de mediu, susține comisarul pentru agricultură Phil Hogan.

Reguli mai stricte pentru ”bio”

Mai multe reguli pentru controlul și certificarea produselor bio vor intra în vigoare în Uniunea Europeană începând cu anul 2021, după ce acestea au fost aprobate de către deputații europeni. Astfel, după mai bine de trei ani de negocieri, Parlamentul European și Consiliul UE au validat un acord privind produsele bio. Acesta urmează să primească și avizul oficial al miniștrilor din UE, urmând să intre în vigoare din ianuarie 2021.

Pachetul de reglementări se referă cu precădere la întărirea controalelor din lanțul de aprovizionare a produselor bio, pentru asigurarea unor norme de calitate cât mai ridicate. Mai exact, produsele importate din exteriorul spațiului comunitar vor fi controlate temeinic pentru a se verifica dacă sunt conforme cu normele europene.

Pe lângă controlul sporit, noul pachet de reglementari urmărește să încurajeze fermierii europeni spre a se orienta către agricultura bio. Astfel, micii agricultori pot obține certificarea bio ca grup, economisind timp și bani în acest mod. Mai mult, se vor face progrese și pentru aprovizionarea fermierilor cu semințe și animale pentru o performanță crescută a acestora în sectorul agriculturii bio. Totuși, fermierii se vor confrunta și cu anumite restricții privind utilizarea de îngrășăminte chimice sau pesticide, iar în cazul în care această condiție nu va fi respectată, fermierii pot pierde certificarea bio, conform hotărârii Parlamentului European.

Regim special pentru exporturi în Extremul Orient

Comisia Europeană a propus semnarea și încheierea acordurilor comerciale cu Japonia și cu Singapore. Acordul va oferi deschidere către cei 127 de milioane de consumatori de pe piața japoneză pentru exporturile agricole ale UE, va proteja în Japonia peste 200 de produse alimentare și băuturi regionale și tradiționale europene (așa-numitele indicații geografice), iar în Singapore sectorul agricol va beneficia de eliminarea imediată a taxelor vamale pentru produsele agricole prelucrate.

Având în vedere exporturile anuale în valoare de peste 5,7 miliarde de euro, Japonia este deja a patra piață ca mărime pentru exporturile de produse agricole ale UE. În timp, aproximativ 85 % din produsele agroalimentare din UE (ca linii tarifare) vor putea fi importate în Japonia fără taxe vamale.

Acordul va elimina sau va reduce semnificativ taxele vamale aplicate produselor agricole care prezintă un interes major la export pentru UE, cum ar fi carnea de porc, principalul produs agricol exportat din UE către Japonia, asigurând schimburi comerciale complet scutite de taxe vamale pentru carnea de porc prelucrată și schimburi comerciale aproape scutite de taxe vamale pentru exporturile de carne de porc proaspătă.

În ceea ce privește acordul comercial între Uniunea Europeană și Singapore, sectorul agricol va beneficia de eliminarea imediată a taxelor vamale pentru produsele agricole prelucrate, în timp ce taxele vamale pentru fructe și cereale vor fi eliminate pe parcursul a cinci ani.

Agricultura britanică se teme de Brexit

Lipsa unui acord cu Uniunea Europeană ar fi un ”dezastru” pentru industria alimentară britanică, potrivit unui raport al parlamentarilor britanici. Documentul susține că succesul industriei alimentare britanice a fost extrem de dependent de participarea la piața unică și uniunea vamală.

Guvernul britanic a dat în ultima vreme unele semnale că ar putea renunța la intenția de a părăsi Uniunea Vamală, dar o serie de conservatori cu puternice viziuni pro-Brexit au avertizat că premierul ar putea avea probleme în partid dacă își schimbă poziția în acest domeniu. Alți parlamentari, printre care și unii conservatori, dar mai ales laburiștii, se opun părăsirii zonei de liber schimb a UE.

Raportul comisiei parlamentare arată că cei mai mulți reprezentanți ai industriei alimentare din Marea Britanie susțin menținerea statului de membru al Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară, care reglementează acest sector, și după Brexit.

Producția de alimente și băuturi contribuie aproape 33 miliarde de euro la economia britanică și angajează sute de mii de oameni. De fapt, aproape un sfert din angajații industriei provin din alte state membre ale Zonei Economice Europene (care cuprinde toate statele UE, plus Islanda, Norvegia și Liechtenstein. Cea mai mare parte a companiilor ce produc alimente și băuturi vor să respecte regulile UE, arată raportul. De fapt, deputații britanici consideră că regulile europene privind indicațiile geografice, standardele înalte de calitate și etichetarea armonizată ar trebui păstrate.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural Europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural-european

Ascultă Jurnal Rural European din 30 aprilie 2018