Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sexul vs Barza – primul proiect VIDEO online de educație sexuală din România

sexul_vs_barza.jpg

Adriana Radu, Sexul vs Barza, primul proiect de educație sexuală din România

De șase ani Adriana Radu încearcă să facă educație sexuală într-o țară în care tema este criticată de Biserica Ortodoxă Română, susținută de societatea civilă și privită cu scepticism de mare parte dintre părinți. 

10% dintre mamele care nasc anual în ţara noastră sunt adolescente, iar anul trecut datele World Vision România arată că numărul mamelor minore a ajuns la 26.000. Datele ne poziționează în top în Uniunea Europeană când vine vorba de numărul de adolescente care devin mame, dar nu numai.

Cei mai mulți tineri din UE care se îmbolnăvesc anul cu HIV și Sifilis sunt români. Adriana Radu a făcut un master de sănătate publică la Charite, Facultatea de Medicină de la Berlin. Un motiv care o recomandă să spună că situația tinerilor din România este consecința clară a lipsei de educație sexuală.

În alte țări, ca Germania la sfărșitul anilor 70 s-a decis că statul și părinții au drept egal în educarea copiilor pe teme de educație sexuală. La școală se face în mod obligatoriu și părinții nu au dreptul să își retragă copiii de la aceste ore.

Singurele informații legate de educație sexuală pot fi obținute în școlile din România de la opționalul Educație pentru Sănătate. Interesul este însă extrem de scăzut. Datele Ministerului Educației arată că 5% dintre elevii din România au optat pentru acest opțional în anul școlar 2016-2017, cu 2% mai puțini decât în anul precedent.

Pe Sexul vs Barza, Adriana încearcă să suplinească această lipsă cu elemente de interes, comunicate într-un limbaj prietenos.

Toate edițiile emisiunii Tânăr în Europahttps://www.rfi.ro/tag/tanar-europa

 

 
Adriana Radu de la Sexul vs Barza, prima platformă video de educație sexuală din România