Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"Noi muncim şi voi furaţi": salariații din Sănătate își cer drepturile. Lideri de sindicat: Lucrurile nu vor mai putea fi stăpânite

sanitas.jpg

Image source: 
facebook.com/Sanitas

"Mincinoşii! Mincinoşii!", "Vrem salarii decente". "Noi muncim şi voi furaţi"  - mii de angajați din Sănătate au declanșat luni o grevă de avertisment de două ore, un ultim pas înainte de greva generală. S-ar putea ajunge acolo pentru că oamenii (asistente, infirimere, biologi, brancardieri și alte categorii de personal auxiliar) sunt nemulțumiți de scăderea veniturilor, odată cu scăderea sporurilor, consecință a noii legi a salarizării.

În paralel cu acțiunile de protest organizate în toată țara continuă negocierile dintre liderii de sindicat și Ministerele Sănătății și Muncii.Există progrese pe marginea unui nou contract colectiv de muncă, însă fără modificarea legii salarizării prin intorducerea unor excepții, sistemul sanitar va rămâne în degingoladă. În această situația, greva generală rămâne o opțiune, anunță, la RFI, Iulian Pope, prim vicepreședinte SANITAS:

Ascultă AICI interviul integral: 

 

Iulian Pope: Avem neaparat nevoie de modificarea legii salarizării. Mai exact de exceptarea plății duble pentru sâmătă, duminică și sărbători legale și pentru gărzile medicilor de la plafonul de 30%. Fără această modificare de lege nu putem vorbi despre o rezolvare a problemelor din sistemul sanitar de astăzi. 

Reporter: Liderii de sindicat anunță tot timpul progrese. În curtea spitalelor oamenii strigă Grevă Generală.

I.P.: Progres este doar pe negocierea contractului colectiv de muncă. Astăzi vă pot spune că programul de proteste merge mai departe. Nu avem soluții pentru cele mai importante revendicări ale noastre (…) Altfel, programul Federației este același pe care l-am anunțat în urmă cu mai bine de 30 de zile. 

Marți, sindicaliștii din Sănătate se vor întâlni cu miniștrii Muncii și Sănătății, dar și cu premierul Viorica Dăncilă. La negocieri participă și Federația Solidaritatea Sanitară, care strâge la rându-I semnături pentru greva generală și organizează proteste în spitalele din țară. Discuțiile cu premierul vor fi decisive, transmite managerul Federației. Dacă guvernul nu înțelege că trebuie să negocieze, atunci lucrurile vor scăpa de sub control, transmite Viorel Rotilă: 

Ascultă AICI interviul integral: 

Viorel Rotilă: Este dificl de pronunțat în acest moment care va fi poziția guvernului .Vrem să o vedem și noi exprimată prin intermediul premierului. (…) Să înțeleagă politicienii că negocierile cu sindicatele sunt cea mai bună variantă pe care o au la ora actuală. Că varianta secundară presupune haos. Și atunci politicienii nu vor mai avea cu cine negocia. Dacă nu au o ofertă suficientă, atunci lucrurile nu vor mai putea fi stăptânite. 

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz