Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Service-ul auto merge, atelierul meșteșugăresc a murit

sugag_1_nou.jpg

Sorin Jinar a folosit banii europeni pentru a își deschide un service auto
Sorin Jinar a folosit banii europeni pentru a își deschide un service auto
Image source: 
RFI

Anunțul Comisiei Europene de reducere, în viitorul exercițiu bugetar, a banilor care vor fi folosiți pentru agricultura comunitară, stârnește valuri de nemulțumire și mai toată lumea se așteaptă la negocieri și nu doar la anunțuri.

Ministrul francez al agriculturii şi alimentaţiei respinge propunerea Comisiei Europene de reducere cu 5% a banilor destinați politicii agricole comune. Franţa ”nu poate accepta” măsurile de reducere a bugetului PAC cu 5% pentru a compensa ieşirea Marii Britanii din UE şi alte priorităţi noi de finanţare, a spus oficialul de la Paris, care anunță că va analiza propunerile ”în profunzime”, în încercarea de a constitui un punct de plecare pentru negocieri. Iar poziția nu e una singulară, după cum aflăm de la corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghișan.

Să mai spunem că fermierii români ar putea primi un plus de 4 sau 5 euro pe hectar, la capitolul plăți directe, adică Pilonul 1 din PAC. Anunțul a venit de la eurodeputatul Daniel Buda, din Comisia pentru Agricultură, care spune ”pentru asta ar trebui sa-i mulțumim comisarului Hogan de la agricultură și comisarului pe buget Oettinger. Nu știm cât va fi creșterea, poate 4-5 euro pe hectar, dar la cele 9 milioane de hectare vor fi câteva zeci de milioane de euro care vor intra în România”, spune Daniel Buda.

În continuare vă invit să mergem în județul Alba, în comuna Șugag, unde un tânăr, Sorin Jinar, a folosit banii europeni pentru a își deschide un service auto. Nu a fost singura sa afacere, a mai încercat și un atelier meșteșugăresc, numai că nici nu găsea meseriași și nici nu reușea să vândă ceea ce producea. Așa că a închis atelierul și a rămas doar cu service-ul auto. Când mă pregăteam să îmi iau rămas bun, el a venit cu o propunere – să îmi mai prezinte pe cineva care se pricepe la luat fonduri europene, tot în comună, dar la alt nivel. Și așa l-am întâlnit pe Constantin Jinar, care e tatăl lui Sorin, și ocupă, de mulți ani, postul de primar în Șugag.

 

Toate edițiile emisiunii Rural: https://www.rfi.ro/tag/rural/

Ascultă emisiunea Rural din 07 mai 2018
818