Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Agricultură fără chimicale. Soluții? Încă nu

chemical_1.jpg

Interdicția în chestiunea neonicotinoidelor îi lasă pe fermierii români fără unelte de lucru
Interdicția în chestiunea neonicotinoidelor îi lasă pe fermierii români fără unelte de lucru
Sursa imaginii: 
Public Domain Pictures

Fermierii români privesc cu groază viitorul agriculturii locale fără neonicotinoide. O recentă decizie europeană interzice folosirea acestor pesticide de la începutul anului viitor.

România este statul comunitar cu cea mai mare suprafață cultivată cu porumb, și între primele trei la floarea-soarelui. Aceste culturi, și nu numai, sunt dependente de tratarea semințelor cu neonicotinoide drept unică măsură pentru a combate atacul unui dăunător puternic și specific României – Tanymescus sau ”rățișoara porumbului”.

Anul trecut, recolta de porumb boabe a României a depășit 14,5 milioane de tone în 2017, media fiind de aproape 6 tone la hectar. La floarea-soarelui, conform datelor Institutului Național de Statistică, în 2016, România a fost cel mai mare producător de floarea-soarelui din Uniunea Europeană și pe locul 5 la producția de grâu.

Interdicția în chestiunea neonicotinoidelor (cu care sunt tratate semințele) îi lasă pe fermierii români fără unelte de lucru pentru că soluții alternative nu prea există. Așa că asociația AIDER (Agricultură Integrată Durabilă Economic Rentabilă), încearcă să vină în ajutorul fermierilor cu produse alternative pentru combaterea insectei Tanymecus. Una dintre soluții, testată în ferme din 4 județe, este un produs nou și omologat.

Despre rezultate nu se poate însă vorbi la ora actuală, spune la RFI Arnaud Charmentant, președintele AIDER.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Arnaud Charmetant