Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnal Rural European - 07 mai

jurnal_european_5.jpg

Uniunea Europeană va interzice cele mai utilizate insecticide din lume
Uniunea Europeană va interzice cele mai utilizate insecticide din lume
Sursa imaginii: 
RFI

Comisia Europeană propune o reducere cu 5% a fondurilor alocate pentru agricultură, în viitorul buget al Uniunii, aferent perioadei 2021-2027, dar și plafonarea plăților directe pentru fermieri.

La nivelul plăților directe către fermieri, reducerile sunt de circa 4 procente, spune comisarul pentru buget.

Phil Hogan, comisarul european pentru agricultură, susține că viitorul buget în acest sector va fi construit astfel încât să se reducă diferența dintre plățile medii către fermieri din statele membre. ”Mai mult, propunem o limitare a plăților la 60.000 de euro per fermier. Economiile generate de această plafonare pot fi redistribuite către fermierii mici, care sunt inima Europei rurale”, a spus Hogan.

Economiile rezultate din plafonare nu se vor transfera la bugetul Uniunii Europene, ci vor fi folosite la nivel național, a explicat Hogan. ”Sumele vor fi folosite pentru plățile către micii fermieri și dacă mai rămân bani, aceștia pot fi folosiți pentru dezvoltare rurală”, a spus Phil Hogan. Comisarul a menționat că România se numără printre țările în care nu vor scădea plățile directe către fermieri.

Pentru al doilea pilon de sprijin dedicat dezvoltării rurale, care este considerat reprezentativ în modernizarea agriculturii europene, Comisia propune ca țările membre să-și crească ratele naționale de cofinanțare.

Derogare pentru cererile de subvenții

Comisia Europeană va permite amânarea termenului limită pentru depunerea cererilor pentru subvenţii, fără penalizări de plată. Decizia vine după ce câteva ţări au solicitat deja extinderea perioadei de depunere a cererilor de plată, ca urmare a unor modificări administrative. Comisarul Hogan a confirmat că termenul limită pentru a solicita subvenţiile agricole pentru anul 2018, fără penalizări, va fi prelungit de la 15 mai până la 15 iunie 2018, însă decizia de a aplica acest termen va putea fi luată de fiecare stat membru în parte.

În România, ministrul agriculturii Petre Daea a avertizat din nou, recent, asupra necesităţii depunerii la timp, până pe data de 15 mai, a cererilor pentru a primi subvenţiile de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. ”Este obligatorie depunerea cererii până pe 15 mai. Nu trebuie să depăşim sub nici o formă data de 15 mai, pentru că ieşim din logica corectă a anului trecut. Depunând cererile până în 15 mai, reuşeşti să faci operaţional programul de reformă în efective, care este extrem de important” a spus Daea.

Gata cu neonicotinoidele pe câmp

Uniunea Europeană va interzice cele mai utilizate insecticide din lume, după ce o evaluare științifică a demonstrat că afectează viața albinelor. Statele membre au sprijinit propunerea de extindere a interdicţiei parţiale de folosire a pesticidelor de tipul neonicotinoidelor.

Cercetătorii au susţinut că numărul albinelor a scăzut semnificativ din cauza folosirii neonicotinoidelor. Sănătatea albinelor este esențială pentru activitatea agricolă din Uniunea Europeană, dat fiind că 84% dintre speciile de plante şi 76% din producţia alimentară din Europa depind de polenizarea efectuată de albine, ”Va fi interzisă în exterior folosirea acestor pesticide, iar utilizarea neonicotinoidelor va fi permisă numai în serele permanente unde nu ajung albinele”, a explicat Comisia Europeană.

Luna trecută, Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentară a confirmat că pesticidele sunt dăunătoare pentru albine, sprijinind astfel rezultatele unor studii contestate de industrie. În Uniunea Europeană activează peste 620 000 de apicultori, iar sectorul apicol contribuie cu 14,2 miliarde euro pe an la economia europeană, pe lângă contribuţia semnificativă la menţinerea biodiversităţii.

Din nou despre ”standarde duble”

Bulgaria cere Uniunii Europene eliminarea ”standardelor duble” folosite de companiile alimentare care vând produse de o calitate diferită, sub aceaşi marcă, în ţările din estul şi vestul Europei. Comisia Europeană a emis un aviz juridic în care se arată că astfel de diferenţe calitative sunt necinstite şi problema ”ar putea fi rezolvată foarte curând”, dă asigurări Vera Jourova, comisarul european pentru Justiţie, Consumatori şi Egalitate de gen.

Practica dublului standard este legală în spațiul comunitar, atât timp cât ingredientele alimentelor sunt specificate clar. Totuşi, oficiali din fostele ţări comuniste - Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria - au declarat că este lipsită de etică vânzarea produselor alimentare sub acelaşi brand, dar de calitate inferioară în noile state membre ale UE din est, comparativ cu vechile ţări membre din vest.

Premierul Bulgariei, ţară care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului UE în perioada ianuarie - iunie 2018, a anunţat că la următoarea reuniune de la Sofia, din iunie, vor fi servite alimente provenite din supermarketurile bulgare. Conform rezultatelor unui studiu realizat de Ministerul Agriculturii de la Sofia, la unele branduri s-au găsit diferenţe la ingredientele şi preţurile produselor alimentare comercializate în Bulgaria şi în patru ţări din Europa Occidentală.

Promovare pentru oaia...europeană

O veste bună bună vine de la Bruxelles pentru crescătorii de oi - țările din Uniunea Europeană au la dispoziție pentru promovarea sectorului ovin suma de 2 milioane de euro. Anunțul a apărut după prezentarea în plenul Parlamentului European a raportului privind situația actuală și perspective de viitor în sectoarele ovinelor și caprinelor din Uniune.

Se știe că domeniul trece prin dificultăți majore, fiind extrem de îngrijorătoare semnalele primite din partea crescătorilor de ovine care sunt nevoiți să își închidă activitatea din cauza lipsei forței de muncă, în momentul de față multe exploatații agricole fiind lichidate sau au ajuns în pragul falimentului.

Comisarul pentru agricultură Phil Hogan precizează că a fost luată decizia ca producția durabilă în sector să fie suținută prin 2 milioane de euro pentru programele naționale și 4 milioane de euro pentru programele interstatale.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural European: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural-european

 
Ascultă Jurnal Rural European din 07 mai 2018