Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Testamentul Seniorului Coposu și tânăra generație care îl moștenește

coposu.jpg

Image source: 
www.corneliu-coposu.ro

Testamentul politic al lui Corneliu Coposu a fost prezentat public, duminică, după 23 de ani de la moartea Seniorului. Documentul a fost găsit de reprezentanţii Fundaţiei „Corneliu Coposu”, în arhiva acesteia.

Testamentul este structurat în trei părţi: prima conţine date testamentare private, cea de-a doua conţine schiţa calităţilor de care are nevoie un om politic „adevărat”, iar a treia parte este construită ca un cod etic politic. Testamentul politic al liderului PNŢCD, Corneliu Coposu, îndeamnă generaţia tânără să se implice în apărarea valorilor democraţiei şi să nu cedeze presiunilor de orice fel, pentru că doar în acest mod România va reuşi să depăşească traumele lăsate de perioada comunistă. Alte idei care transpar sunt credinţa în Dumnezeu, în familie şi faptul că restaurarea monarhiei ar fi singura măsură care să asigure salvarea României.

Testamentul a fost scris în noaptea de 24 spre 25 iulie 1994, de pe patul de spital. Corneliu Coposu urma ca în dimineaţa zilei de 25 iulie să fie supus unei intervenţii chirurgicale pe care, cu câte ceasuri înainte, o simţea ca fiind sfârşitul: „S-ar putea ca intervenţia chirurgicală să-mi fie fatală”.

La 23 de ani după moartea lui Corneliu Coposu acest document pare că a vrut să iasă la lumină, neașteptat și ”simbolic”, în anul Centenarului. Lea Berzuc a stat de vorbă la Invitatul Zilei cu președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu, Ion Gherasim, pe care l-a întrebat ce a simțit și care au fost primele gînduri când a descoperit acest document? Ascultați integral interviul....

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Invitatul Zilei la RFI, în 21 mai, președintele executiv al Fundației Corneliu Coposu, Ion Gherasim.