Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 14 mai

jurnal_rural_5.jpg

AFIR a lansat un portal unic cu informații privind fondurile europene pentru agricultură și dezvoltare rurală
AFIR a lansat un portal unic cu informații privind fondurile europene pentru agricultură și dezvoltare rurală
Image source: 
RFI

Fermierii din sectorul vegetal nu sunt de acord cu reducerile bugetului PAC 2021-2027. Ei cer ministrului Petre Daea să susțină în Consiliul de Miniștri, Parlamentul European și Consiliul European adoptarea bugetului comunitar fără reducerile propuse.

Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal transmite că ”fermierii din România primesc o plată directă pe hectar cu mult sub media europeană. Satele românești încă mai au nevoie de investiții mult mai mari decât până în prezent pentru a permite un trai decent și să se stopeze riscul de părăsire”. Uniunea a calculat că, prin realocări, există riscul ca România să aibă pe Pilonul II Dezvoltare Rurală 2021 - 2027 o reducere de 30%, care va crea un decalaj și o discrepanță și mai mare între aceasta și celelalte state membre.

Fermierii atrag atenția că agricultura românească se axează încă majoritar pe comercializarea materiei prime și are nevoie de investiții enorme pentru a obține produse finite și a aduce valoare adăugată producției primare.

O singură sursă de informații pentru investiții

AFIR a lansat un portal unic cu informații privind fondurile europene pentru agricultură și dezvoltare rurală. Noua platformă online cuprinde informații referitoare la sursele de finanțare disponibile pentru proiectele de investiții în agricultură și în dezvoltarea mediului rural, precum și pentru plățile directe pe suprafață, pentru plățile compensatorii de mediu și climă, pentru împădurire și pentru plățile privind bunăstarea animalelor. Portalul poate fi accesat prin adresa www.finantare-rurala.ro.

Prin intermediul acestui instrument de informare, accesul publicului la informațiile de interes general necesare accesării și implementării fondurilor europene pentru agricultură și dezvoltare rurală se realizează simplu și rapid, toate informațiile utile fiind centralizate într-un singur site.

MADR calculează cât pământ au străinii în România

Ministrul Petre Daea anunță că, în ceea ce priveşte vânzarea terenurilor către cetăţeni străini, vor fi reglementate prin lege categoriile de preemptori, astfel încât acestea să aibă ”o logică de interes statal”. Petre Daea a spus că speră ca tinerii fermieri, pentru care au fost prevăzute facilităţi încă de anul trecut, să fie cei mai interesaţi să cumpere aceste suprafeţe şi să creeze exploataţii agricole.

”Este un mecanism pus în mişcare anul trecut, s-a folosit de acest mecanism o parte din doritorii a cumpăra teren în România şi a face treabă. În altă ordine de idei, suntem preocupaţi să creăm exploataţii în ţară, acele exploataţii necesare pentru realizarea unor randamente sporite, în aşa fel încât costurile de producţie să fie susţinute prin câştigul pe care îl pot obţine realizând producţii mari şi o valorificare la timp şi la preţuri convenabile pentru fiecare fermier”, a declarat Daea.

Ministrul agricultorii spune că în succesiunea preemptorilor primii beneficiari vor fi cei care au folosit în arendă terenurile respective, urmaţi de tineri şi, la final, de Agenţia Domeniilor Statului. Un document care vine chiar din minister demonstrează că statul român nu a cumpărat niciun teren agricol din anul 2014, cu toate că are prioritate absolută în a întreprinde acest lucru.

Produse proprii la USAMV Cluj

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca a demarat un program de producţie, pentru piaţa locală, a unor produse create în laboratoarele universităţii, sub o marcă proprie.

Primul produs dintr-o serie din care vor face parte şi alte alimente, care a ajuns deja în magazine, este un iaurt produs din lapte de la Staţiunea Didactică Experimentală din Cojocna, din cadrul USAMV.

”Gourmeticus Academicum are în vedere exploatarea şi vânzarea unor produse 100 la sută naturale, care provin de pe linia de producţie a USAMV Cluj-Napoca. Laptele provine dintr-o fermă a universităţii, amprenta de carbon în cazul acestor produse este foarte scăzută, pentru că implică chiar numai transportul laptelui de la fermă până la staţiile pilot”, explică Dan Vodnar, prorectorul USAMV şi unul dintre coordonatorii ştiinţifici ai proiectului. În acest proiect sunt incluşi şi studenţii, care în acest fel iau parte nu doar la procesul ştiinţific şi de fabricaţie, dar înţeleg şi aspecte legate de rigorile comercializării unui produs alimentar.

 

Toate edițiile emisiunii Ruralhttps://www.rfi.ro/tag/rural/

 
Ascultă Jurnal Rural din 14 mai 2018