Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural European - 14 mai

jurnal_rural_european_1.jpg

Noua Politică Agricolă Comună va regla decalajul în cazul subvenției primite pe hectar
Noua Politică Agricolă Comună va regla decalajul în cazul subvenției primite pe hectar
Image source: 
RFI

Ministrul francez al agriculturii vrea să formeze o alianță cu alte state membre pentru a evita reducerea cu 5% a fondurilor destinate Politicii Agricole Comune în bugetul UE 2021-2027.

Propunerea de buget prezentată de Comisia Europeană a stârnit reacții aprinse în Franța, dar și în alte țări europene. ”Nu putem trece de la 408 miliarde de euro la 364 miliarde de euro, acest lucru nu este corect atunci când cerem mai mult de la fermierii noștri”, a declarat ministrul francez al agriculturii, în cadrul unei întâlniri cu omologul irlandez. Celor doi li s-au alăturat miniștrii Agriculturii din Spania și Portugalia pentru a încerca să formeze o alianță a statelor membre împotriva reducerii plăților directe către fermieri.

Alte state unde agricultura joacă un rol important, precum Polonia, Italia, România și Bulgaria, ar putea să se alăture alianței. Pe de altă parte, țările nordice și Germania s-ar putea opune proiectului, deoarece au cerut renaționalizarea unei părți din PAC și, în plus, doresc reducerea bugetului european.

Comisia Europeană și unele state membre au solicitat de mult timp o regândire fundamentală a PAC, prin limitarea ajutoarelor pentru fermele mai mari și dezvoltarea unor instrumente de asigurare a culturilor care ar putea reduce în mod semnificativ costurile generale fără a afecta veniturile fermierilor.

Cresc (ușor) sumele pentru plata directă

Fermierii români care cer subvenții primesc o veste bună direct de la Bruxelles. În condițiile în care ei nu au fost pe picior de egalitate cu cei din restul Europei, noua Politică Agricolă Comună va regla decalajul în cazul subvenției primite pe hectar prin ceea ce se numește ”convergența plăților”.  Eurodeputatul Daniel Buda spune că, deși la nivel european bugetul pentru agricultură este diminuat, fermierii români vor avea o ușoară creștere la plățile directe ca urmare a convergenţei.

”Pentru asta ar trebui sa-i mulțumim comisarului Hogan de la agricultură și comisarului pe buget Oettinger. Nu știm cât va fi creșterea, poate 4-5 euro pe hectar, dar la cele 9 milioane de hectare vor fi câteva zeci de milioane de euro care vor intra în România. Sumele din PAC nu trebuie reduse la plățile directe doar”, a declarat Buda.

Subvenţiile pe suprafaţă acordate fermierilor români au fost de 157 de euro/ha anul trecut, în condiţiile în care agricultorii din ţări precum Olanda, Grecia sau Italia primesc între 459 euro/ha şi 394 euro/ ha, iar media la nivelul Uniunii Europene este de 270 de euro/ha.

Ajutor pentru turmele atacate de animale sălbatice

Crescătorii de ovine și caprine ale căror ferme au fost atacate de animale sălbatice pot cere un ajutor din fonduri europene de până la 15.000 de euro. în Parlamentul European a fost adoptat raportul care privește o serie de ajutoare pentru sectorul ovinelor și caprinelor. Acest document care devine rezoluție a Parlamentului European propune o serie de ajutoare pentru oieri, inclusiv în cazul în care stânele le sunt atacate de sălbăticiuni.

Printre propuneri sunt dezvoltarea subvențiilor în acest sector, creșterea eficienței și a competitivității în producție, îmbunătățirea calității produselor și creșterea autonomiei aprovizionării cu carne de oaie în statele Uniunii Europene. De asemenea, se are în vedere menținerea, prin plăți directe, a sprijinului pentru crescătorii de ovine și caprine.

În Europa, în ceea ce privește sectorul ovinelor, Regatul Unit al Marii Britanii se află pe primul loc, urmat de Spania, Grecia și România.

Friptura și cârnații sunt numai din carne

Deputaţii francezi au votat în favoarea interzicerii utilizării cuvintelor care au legătură cu carnea în descrierea hranei vegetariene. Parlamentarii francezi au decis să interzică producătorilor de alimente vegetariene să folosească cuvinte precum ”bacon”, ”fripturi” sau ”cârnaţi” pentru a desemna produsele care înlocuiesc carnea.

Un proiect de lege similar a fost adoptat pentru produsele lactate anul trecut. Proiectul de lege, introdus pentru a proteja industria produselor lactate, prevede că orice companie franceză care foloseşte cuvinte legate de lapte pentru a se referi la produse pentru vegetarieni şi vegani poate primi o amendă de până la 300.000 euro.

Iniţiatorul noului proiect de lege a fost un fermier, care susţine că utilizarea termenilor precum ”cârnaţi vegetarieni” sau ”hamburgeri de legume” induc în eroare consumatorii.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural Europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural-european

Ascultă Jurnal Rural European din 14 mai 2018