Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Ciugud to be true”. Despre o comună cu teren de golf și în care vin orășenii să muncească

ciugud_1.jpg

Așa arată comuna Ciugud, Alba, după investiții de 27 de milioane de euro
Așa arată comuna Ciugud, Alba, după investiții de 27 de milioane de euro
Sursa imaginii: 
RFI

România nu acceptă plafonarea plăţilor în viitoarea Politică Agricolă Comună, spune ministrul Petre Daea. Declarația vine după ce Comisia Europeană a cerut plafonarea subvenţiilor pe exploataţie la pragul de 60.000 de euro.

Comisarul pentru agricultură, Phil Hogan, şi-a exprimat deja sprijinul în favoarea unei astfel de măsuri. Nici vorbă să acceptăm așa ceva, spune la București ministrul Petre Daea

Să amintim că executivul Uniunii vrea, potrivit propunerii de buget pentru viitorul cadru financiar multianual, să reducă fondurile alocate PAC cu aproximativ 5% și o diminuare a plăților directe către fermieri cu 4 procente.

Un cuvânt de spus are și Parlamentul European, cel care în final transformă propunerile în legi. Iar în Comisia pentru Agricultură a PE, fermierii par a găsi mai multă înțelegere, după cum transmite Mihaela Gherghișan, corespondentul RFI la Bruxelles.

Deocamdată, sunt doar idei în discuție, așa că vă propun să mergem în județul Alba, în comuna Ciugud. Dacă s-ar da premii pentru absorbția fondurilor europene, Ciugudul ar fi lider incontestabil. O localitate unde există chiar și un teren de golf și unde autoritățile fac sondaje despre gradul de mulțumire. Am vorbit cu primarul Gheorghe Damian despre o comună aparent lipsită de griji.

”Fără să riști, nu câștigi!” este vorba cu care a pornit la drum un tânăr fermier din satul buzoian Lunca. La 26 de ani, George Cătălin Paraschiv pare cel mai de succes agricultor din satul său. A început în urmă cu 6 ani, în 2012, cu 15 hectare de teren. Acum lucrează 300 de hectare, 80 în proprietate, iar restul în arendă. Cultivă lucernă, rapiță, grâu, floarea soarelui și porumb. A aplicat cu succes la trei proiecte cu fonduri europene, din care și-a cumpărat toate utilajele de care are nevoie. E mulțumit de tot ce a făcut și spune că nu ar da agricultura pe nimic. O singură nemulțumire are: lipsa sistemelor de irigații. Colegul meu Mircea Oprea a mers în satul Lunca pentru a vorbi cu fermierul George Cătălin Paraschiv.

 

Toate edițiile emisiunii Ruralhttps://www.rfi.ro/tag/rural/

 
Ascultă emisiunea Rural din 21 mai 2018