Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnal Rural - 28 mai

jurnal_rural_10.jpg

Cele mai multe investiții în zona montană au fost finanțate pentru instalarea a aproape 2.000 de tineri fermieri
Cele mai multe investiții în zona montană au fost finanțate pentru instalarea a aproape 2.000 de tineri fermieri
Sursa imaginii: 
RFI

Statul este pe cale să impună noi condiții la cumpărarea terenurilor agricole, iar una dintre cele mai importante spune că acestea nu vor putea fi revândute decât statului timp de 15 ani.

Schimbările au fost aprobate deja în Senat, fiind vorba de modificarea Legii cumpărării terenurilor agricole, stabilind o nouă ordine de preempțiune și noi condiții de achiziționare a proprietăților în cazul tuturor cumpărătorilor.

Noile reguli, pregătite să intre în vigoare chiar din acest an, introduc interdicția înstrăinării acestor terenuri pe o durată mai mare. Ministerul Agriculturii va condiționa vânzarea doar către cei care se ocupă de agricultură, în special către tinerii fermieri, interzicând însă revânzarea pentru o anumită perioadă. Tânărul fermier este definit în proiect drept tânărul cu vârsta de până la 40 de ani care intenționează să desfășoare sau desfășoară activități agricole. În cazul exercitării dreptului de preempțiune de tineri fermieri, prioritate la cumpărarea terenurilor va fi acordată celui care desfășoară activități în zootehnie.

În ceea ce privește dreptul de preempțiune al arendașilor, care doresc să cumpere terenul agricol, proiectul stabilea că ei vor trebui să dețină calitatea de preemptori în baza unui contract de arendare, încheiat și înregistrat cu cel puțin 1 an înainte de data de publicare a ofertei de vânzare a terenului. Senatorii au menținut această condiție, dar au introdus în cazul arendașilor persoane fizice condiția suplimentară de a avea domiciliul în localitatea de vânzare a terenului cu 3 ani înainte de înregistrarea ofertei de vânzare, iar în cazul arendașilor persoane juridice sau asociațiilor acestora, persoane juridice, condiția domiciliului în România tot cu 3 ani anterior înregistrării ofertei de vânzare a terenurilor.

Bani pentru zona montană

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale a încheiat peste 4.500 de contracte de finanțare care au ca obiect investiții în zona montană. Pentru acestea s-au efectuat plăți în valoare totală de 230,6 milioane de euro. Alocarea distinctă acordată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 - 2020 pentru finanțarea investițiilor realizate în zona montană este de 683 mililioane euro.

”Până în prezent, am finanţat 154 de ferme şi mai multe proiecte de procesare a produselor agricole, am susţinut financiar realizarea şi modernizarea a 1.192 kilometri de reţele de apă sau apă uzată şi a peste 1.450 de kilometri de drumuri comunale, agricole şi forestiere în zonele montane”, spune Adrian Chesnoiu, director general al AFIR.

Cele mai multe investiții în zona montană au fost finanțate pentru instalarea a aproape 2.000 de tineri fermieri. Pentru dezvoltarea fermelor mici, AFIR a încheiat 1.952 de contracte de finanțare cu o valoare de peste 29 milioane de euro. De asemenea, au fost contractate proiecte de investiții în exploatații agricole și proiecte de înființare sau modernizare a unităților de procesare a produselor agricole cu o valoare cumulată de peste 52 milioane de euro.

Fonduri pentru calitate în agricultură

Fermierii sau grupurile de fermieri care aplică pentru prima dată la o schemă de calitate pot accesa Submăsura 3.1 ”Sprijin pentru participarea pentru prima dată la schemele de calitate” prin care pot primi maximum 150.000 euro pe proiect.

Sunt eligibile schemele de calitate și mențiuni de calitate facultative, stabilite pe baza legislației europene, dar și schemele de calitate stabilite pe baza legislației naționale, printre care se regăsesc produsele tradiționale sau produsele alimentare obținute conform rețetelor consacrate românești.

De asemenea, între alte condiții de accesare se regăsesc: să fie fermier activ, să aplice pentru prima dată pe o schemă certificată (a Uniunii Europene sau națională); schema pe care aplică fermierul/grupul de fermieri este certificată în conformitate cu legislația specifică naționala/UE în vigoare; se angajează să respecte toate cerințele care decurg din legislația națională/UE în vigoare și se angajează ca, la comercializare, etichetele sau ambalajele produselor obținute conform schemelor de calitate să fie inscripționate cu logo-ul aferent schemei.

Cât privește costurile eligibile, acestea sunt cele de aderare la schema de calitate sprijinită; contribuția anuală de participare la schema de calitate sprijinită și costurile aferente controalelor necesare pentru verificarea respectării specificațiilor schemei.

Valoarea maximă a sprijinului public per proiect este de 150.000 euro, cu un maxim de 70% din total costuri eligibile.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural/

https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural-0

 
Ascultă Jurnal Rural din 28 mai 2018