Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural European - 28 mai

jurnal_european_4.jpg

Producția de porumb din Uniunea Europeană ar putea fi afectată de lipsa ploilor
Producția de porumb din Uniunea Europeană ar putea fi afectată de lipsa ploilor
Image source: 
RFI

Consiliul Uniunii Europene a adoptat noi norme pentru agricultura ecologică, începând cu 1 ianuarie 2021. Comisarul Hogan spune că sectorul agriculturii organice a crescut permanent, dar creșterea a fost afectată de reguli care nu se mai potrivesc.

Potrivit Comisiei Europene, principala îmbunătățire este introducerea unui set unic de norme la nivelul întregii UE care să acopere ansamblul sectorului de producție ecologică din spațiul comunitar. Vechile norme permiteau existența unui sistem ”à la carte” de excepții, uneori la nivelul unui singur producător. Micii fermieri vor putea opta acum pentru certificarea în grup, ceea ce le va reduce costurile de certificare și le va facilita aderarea la sistemul ecologic.

Noile norme țin seama de nevoia de flexibilitate pe care aceste derogări o permiteau în trecut – excepțiile justificate în mod corespunzător, precum, de exemplu, înlocuirea temporară a unui ingredient ecologic cu unul neecologic în cazurile în care stocurile erau limitate, vor fi permise în continuare – însă aceste excepții vor fi acum limitate în timp, evaluate în mod periodic și, dacă este necesar, aplicate tuturor producătorilor, asigurând astfel tratamentul echitabil al tuturor.

Aceleași norme se vor aplica tuturor producătorilor ecologici și tuturor produselor ecologice. Acest set unic de norme se va aplica și fermierilor din afara Uniunii care își exportă produsele ecologice pe piața comunitară. Conformitatea cu setul unic de norme ale UE va înlocui principiul echivalenței.

Mai puțin porumb în Europa

Producția de porumb din Uniunea Europeană ar putea fi afectată de lipsa ploilor, prognozează agenția France AgriMer. În ultimele săptămâni, vremea din România a fost în general ploioasă, numai că la nivel european lucrurile sunt total opuse și mai multe țări se confruntă cu seceta. Temperaturile crescute i-au ajutat pe fermierii europeni să majoreze suprafețele însamânțate cu porumb, însă culturile ar putea fi afectate dacă ploile nu vor reveni.

Conform France AgriMer, la jumătatea acestei luni, suprafața însămânțată cu porumb la nivelul spațiului comunitar era deja la 86% din suprafața preconizată. Condițiile climatice similare cu cele de anul trecut au asigurat o însămânțare mulțumitoare a porumbului. ”Singurul semn de întrebare în Franța este întârzierea la însămânțare. Rezervele de apă din sol au fost înlocuite de ploile de iarnă, ceea ce constituie un factor pozitiv pentru irigațiile de vară”, a declarat un analist al agenției Strategie Grains. Ministerul Agriculturii din Franța estimează că suprafața însămânțată cu porumb în anul 2018 ar putea fi asemanată cu cea de anul trecut, însă comparativ cu media ultimilor 5 ani, aceasta este cu 12% mai mică.

Analiștii se așteaptă însă la o creștere cu 3% a producției de porumb la nivelul Uniunii Europene, ajungându-se până la 60,9 milioane de tone. Creșterea ar fi datorată și producției pe care o va înregistra Spania, în condițiile în care anul trecut această țară a avut recoltele serios afectate de secetă.

Conform specialiștilor, vremea secetoasă ar putea afecta și recoltele unor țări precum România și Ungaria, în ciuda precipitațiilor înregistrate în ultima perioadă. ”Au fost ploi, dar unele dintre ele au venit însoțite de furtuni astfel încât nu au căzut pe o arie largă”, spune un analist de la Strategie Grains.

Seceta este subiect de îngrijorare și în Germania. Oficiul Național de Statistică din Germania a precizat că producția de porumb ar putea scădea cu 2,6%, chiar dacă suprafețele supuse însămânțării vor fi cu peste 7 procente mai mari.

Agricultura UE, spre Australia și Noua Zeelandă

Miniștrii europeni ai comerțului urmează să demareze negocierile pentru încheierea unui acord de liber schimb cu Australia și Noua Zeelandă, iar fermierii din Uniune ar putea fi unii dintre marii câștigători. ”Să te închizi în fața lumii nu este bine nici pentru afaceri și nici pentru economia mondială”, spune președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, făcând referire la decizia SUA de a introduce tarife vamale suplimentare pentru importurile de oțel și aluminiu.

Negocierile pentru acordul de liber schimb au început încă din septembrie 2017, când Comisia Europeană a prezentat mandatele de negociere cu autoritățile din Australia și din Noua Zeelandă. UE a încheiat deja acorduri de parteneriat cu Australia în 2018 și cu Noua Zeelandă în 2017. ”Sectoarele europene susceptibile să profite cel mai mult de pe urma acordurilor de liber schimb sunt echipamentele auto, mașinile, produsele chimice, industria alimentară și serviciile”, se arată într-un comunicat emis de Consiliul European.

Uniunea este deja al treilea partener comercial al Australiei, iar în 2017 cele două zone au încheiat schimburi în valoare de 47,7 miliarde de euro. Încheierea unui astfel de acord de liber schimb ar urma să încurajeze colaborarea comercială dintre spațiul intracomunitar și Australia, creând o piață de desfacere importantă pentru produsele agroalimentare din Europa.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural Europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural-european

Ascultă Jurnal Rural European din 28 mai 2018