Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 4 iunie 2018

dragnea.jpg

PSD relanseaza ideea suspendarii presedintelui
PSD relanseaza ideea suspendarii presedintelui

PSD relansează ideea suspendării președintelui. Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu spune că nu există altă cale decât suspendarea șefului statului dacă acesta refuză să aplice decizia Curții Constituționale referitoare la revocarea şefei DNA. El spune că tema mitingului PSD de sâmbătă ar putea fi legată tocmai de eventuala nerespectare a deciziei CCR de către Klaus Iohannis. Liviu Drgnea anunţă că mitingul va avea loc în 9 iunie de la ora 20:00, în Piaţa Victoriei, şi va avea ca temă apărarea democraţiei şi a statului de drept.

sumarul emisiunii 40 de minute

În Republica Moldova, Andrei Năstase, candidatul Partidului "Platforma Demnitate şi Adevăr", a învins în turul doi al alegerilor anticipate pentru primăria Chişinăului în lupta cu candidatul socialiştilor, Ion Ceban. Opoziția pro-occidentală și anti-oligarhică are mari șanse să repete victoria de la municipale la alegerile parlamentare din toamnă, spune istoricul Armand Gosu.  Un interviu in aceasta seara.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a inceput astazi un mini turneu in Uniunea Europeana. Speră să-i convingă pe europeni - decişi până acum să salveze acordul nuclear cu Iranul - să-şi schimbe poziţia în această privinţă. Germania e prima destinatie, marti este asteptat la Paris, miercuri ajunge la Londra.

Analistuii se tem de instabilitate politica in Slovenia dupa alegerile legislative de ieri. Naţionaliştii fostului premier sloven Janez Jansa, care se opun imigraţiei, au fost creditaţi cu cele mai multe voturi în urma scrutinului, insa nu suficiente ca sa formeze singur guvernul.

Nu există un proiect privind Pilonul II de pensii. Este declaratia premierului Dancila dupa ce saptamana trecuta ministrul Muncii declara ca pensiile de stat administrate privat vor deveni vor deveni optionale si ca in cursul verii va fi facuta o prezentare clara pentru informarea cetatenilor

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 4 iunie 2018