Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de joi, 7 iunie 2018

Curtea Constituțională a prezentat astăzi motivarea deciziei potrivit căreia preşedintele trebuie să o revoce pe şefa DNA. Judecătorii au constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între ministrul Justiţiei şi preşedintele Klaus Iohannis, generat de refuzul şefului statului de a da curs propunerii de revocare din funcţie a Laurei Codruta Kovesi.

sumarul emisiunii 40 de minute

Mitingul de sambata al PSD pune probleme din punct de vedere penal. Europarlamentarul Catalin Ivan critica actiunea social-democratilor. El sustine ca la miting sunt adusi oamenii cu forta si santajati ca in caz contrar nu vor mai beneficia de ajutoare sociale. Ivan mai spune că societăţile private care au contracte cu statul vor fi obligate să susţină cheltuielile sau vor trimite oameni.

Senatorul PNL Florin Cîțu spune ca va solicita oficial Autoritatii pentru Supraveghere Financiara si Bancii Nationale să clarifice dacă Fondul Suveran de Investitii are nevoie de autorizaţie pentru funcţionare. Legea privind inființarea noii structuri a fost adoptata ieri de Parlament. Opozitia a anuntat deja ca va contesta proiectul la Curtea Constitutionala.  

Maine in Canada incepe summitul G7, intalnirea celor mai puternice state ale lumii. Reuniunea  se anunta tensionata ca urmare a taxelor vamale pe aluminiu si otel impuse recent de Donald Trump aliaţilor SUA. O atitudine protecţionistă ce ar putea împiedica redactarea unui comunicat final al reuniunii G7.

Guvernul spaniol al socialistului Pedro Sanchez, din care fac parte 11 femei si 6 barbati, şi care are un caracter proeuropean marcant, a depus jurământul în faţa regelui Felipe al VI-lea. Un cabinet minoritar, ceea ce înseamnă că este posibil să nu rămână la putere până la sfârşitul actualei legislaturi, în 2020.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 7 iunie 2018