
Emisiunile RFI RO
Jurnal Rural - 04 iunie
jurnal_rural_6.jpg

Contractul presupune achiziția serviciilor de consiliere în vederea asigurării serviciilor de consiliere pentru fermierii care activează în ferme mici pentru pregătirea planului de afaceri și managementul implementării acestuia. Acest contract este finanţat din fonduri ale Uniunii Europene, alocate prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.
Pestă porcină africană în Satu Mare
În România a apărut din nou virusul pestei porcine africane, care a fost detectat într-o probă prelevată de la un porc mistreţ găsit mort pe un fond de vânătoare din pădurea Noroieni, judeţul Satu Mare. Locul este la aproximativ şase kilometri de graniţa cu Ungaria şi zece kilometri de graniţa cu Ucraina. Posibila modalitate de contaminare a mistreţului găsit mort este prin contactul cu alte efective de mistreţi purtători ai virusului pestei porcine africane din Ungaria sau Ucraina, ţări unde boala a fost diagnosticată în mediul silvatic.
Situații de acest gen au determinat Autoritatea Federală Sanitară Veterinară din Rusia să anunțe restricţii temporare cu privire la importurile de porci vii, carne de porc şi produse conţinând carne de porc din România, ca urmare a epidemiei de pestă porcină. Acum o lună, autoritatea de la Moscova aplica aceleași restricții Ungariei.
În România, la începutul acestui an a fost descoperit un focar de pestă porcină africană în localitatea Micula, la aproximativ 7 kilometri de graniţa României cu Ungaria şi Ucraina. Centrul Local de Combatere a Bolilor Satu Mare a instituit măsuri speciale de protecţie pe raza mai multor localităţi după depistarea unui nou caz de pestă porcină africană în localitatea sătmăreană Bercu Nou.
Pesta porcină africană este o boală virală a porcinelor domestice şi sălbatice, cu evoluţie rapidă şi mortalitate de 100% pentru porcii care se îmbolnăvesc. Pentru această boală nu există vaccin.
Laptele de la munte, în analiză la Cotroceni
Programul de investiții pentru înființarea centrelor de colectare și/sau prelucrare a laptelui din zona montană mai așteaptă până să fie pus în aplicare pentru că președintele Klaus Iohannis nu a promulgat legea în chestiune și a cerut reexaminarea ei. Este vorba de un program guvernamental prin care fermierilor din zona montană li se acordă un ajutor de stat de 60 de milioane de euro.
De fapt, urma să se aplice o schemă de finanțare prin care fermierii primesc maximum 40% din valoarea cheltuielilor eligibile ale realizării de centre de colectare a laptelui în zona montană.
Intensitatea sprijinului poate fi majorată cu 20 de puncte procentuale pentru tinerii fermieri sau fermierii care s-au instalat în cinci ani anteriori datei de depunere a cererii de înscriere în program sau pentru investițiile care se realizează în zone care se confruntă cu constrângeri naturale sau alte constrângeri specifice sau pentru cooperative.
Finanțarea se acordă o singură dată pentru un beneficiar privat și pentru un singur obiectiv dezvoltat prin program. Ajutorul de stat urma să fie acordat fermierilor din acest an. Președintele Iohannis consideră că dispozițiile acestei legi sunt de natură să creeze unele probleme în ceea ce privește claritatea și predictibilitatea normelor și să afecteze obligațiile ce-i revin României în calitate de stat membru al Uniunii Europene.
Termen pentru Programul Național Apicol
Până la data de 1 august se depun la Centrele judeţene APIA (ori la Centrul județean cel mai apropiat de sediul social, de vatra stupinei sau de locul de deplasare în pastoral al stupinei) cererile şi documentele doveditoare pentru Programul Naţional Apicol pentru anul 2018.
Valoarea sprijinului financiar alocat din bugetul Ministerului Agriculturii este de 99,3 milioane de lei. Aproape 50 de milioane reprezintă contribuția Uniunii Europene la programele apicole naționale.
Plata sprijinului financiar se va efectua de către APIA după finalizarea tuturor controalelor aferente cererilor de plată depuse pentru Programul Național Apicol și după centralizarea sumelor eligibile pentru verificarea încadrării în plafonul alocat.
Plățile aferente anului 2018 se efectuează la cursul de schimb de 4,65 lei/euro, stabilit de Banca Centrală Europeană în decembrie 2017.
Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural