Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Intervine BNR în creditul ipotecar? FMI vede riscuri în domeniu

ipotecar_2.jpg

Banca Națională a României va revizui periodic nivelurile maxime ale gradului de îndatorare
Banca Națională a României va revizui periodic nivelurile maxime ale gradului de îndatorare
Sursa imaginii: 
pxhere.com

Avântul luat de creditele neperformante, alături de practicile de creditare ale IFN-urilor, sunt principalele vulnerabilităţi cu care se confruntă sectorul financiar românesc, susțin experții Fondului Monetar Internaţional.

Oficialii FMI recomandă României măsuri rapide pentru a răspunde acestor riscuri şi a consolida stabilitatea financiară, ceea ce pare a confirma că Banca Centrală ar avea de gând să limiteze gradul de îndatorare pentru creditele ipotecare. Specialiștii Fondului Monetar mai recomandă reducerea graduală a programului guvernamental ”Prima Casă”, pentru o diminuare a dezechilibrelor în sectorul imobiliar şi pentru a susţine eficienţa raportului dintre credit şi valoarea locuinţei. În plus, întărirea monitorizării instituţiilor financiare non-bancare este necesară pentru a evita riscurile la adresa reputaţiei sectorului financiar.

O posibilă reducere a gradului de îndatorare vine pe fondul îngrijorărilor pe care le au bancherii din punct de vedere al macrostabilității. Acum, un proiect legislativ arată că bancherii vor trebuie să informeze viitorii doritori de credite despre impactul unei eventuale deprecieri severe a monedei naţionale asupra nivelului ratei, astfel încât să fie posibilă compararea nivelului ratei lunare luând în calcul un șoc pe cursul de schimb de 35,5% pentru euro, 52,6%  pentru francul elvețian și de 40,9% pentru dolarul american.

De asemenea, bancherii vor fi obligați să le prezinte viitorilor clienți ce se va întâmpla cu ratele lor în cazul creșterii cu două puncte procentuale a ratei dobânzii, pentru toate monedele. În varianta care este acum în vigoare, șocul pe rata dobînzii era de 0,6 puncte procentuale.

De asemenea, Banca Națională a României va revizui periodic, în funcție de condițiile pieței, nivelurile maxime ale gradului de îndatorare, potrivit proiectului.

Discutăm aceste posibile noi reglementări cu Costel Stanciu, membru fondator al Asociației Utilizatorilor de Servicii Financiare.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Costel Stanciu