Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”Roșiile cu moț” sunt tratate în exces cu stimulenți de creștere (Costel Vînătoru, cercetător)

tomate_2.jpg

Costel Vînătoru deține o ”colecție” de peste 1.500 de soiuri de tomate
Costel Vînătoru deține o ”colecție” de peste 1.500 de soiuri de tomate
Sursa imaginii: 
maxpixel.net

Tomatele așa numite ”cu moț”, din cauza formei specifice pe care o au, nu sunt chiar atât de bune, pentru că ele au fost tratate cu mari cantități de substanțe chimice, care să le grăbească dezvoltarea și coacerea.

Afirmația este a lui Costel Vînătoru, şeful Laboratorului ameliorare şi genetică la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău.

99% dintre ”roșiile cu moț” au această formă tocmai din cauza excesului de substanțe chimice de stimulare, spune Costel Vînătoru, așa că lumea ar trebui să fie circumspectă când cumpără astfel de produse. În România există un singur soi hibrid care ia, în mod natural, această formă, restul sunt tomate tratate cu mari cantități de chimicale, afirmă şeful Laboratorului ameliorare şi genetică la Staţiunea de Cercetare-Dezvoltare pentru Legumicultură Buzău. Costel Vînătoru deține o ”colecție” de peste 1.500 de soiuri de tomate și lucrează de peste 30 de ani în domeniu. Dorința lui este de a pune la punct, cu ajutorul autorităților, o bancă de gene pentru legumicultură în așa fel încât să mai fie păstrate măcar soiurile care au rezista până acum.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Costel Vînătoru