Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 15 iunie 2018

justitie

Image source: 
pixabay.com

Solicitările unor asociaţii profesionale de apărare a independenţei sistemului judiciar trebuie discutate cu prioritate, nu amanate. Este și apelul judecătoarei Andrea Chiș, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, în opinia căreia presiunile politice la adresa magistraților sunt fără precedent.

 

 

sumarul emisiunii 40 de minute

La Chișinău, amânarea validării mandatului noului primar scoate cetatenii la protest. Judecătoria a amânat astazi ședința in care urma să fie confirmat mandatul lui Andrei Năstase. Oamenii acuza magistrații că tergiversează intenționat luarea unei decizii, la aproape două săptămâni de la scrutinul local.

Migrantii sunt subiect de disputa in interiorul coalitiei la guvernare din Germania. Ministrul de interne avanseaza ideea inchiderii granitelor pentru solicitantii de azil, varianta pe care Angela Merkel nu o agreeaza. Chestiunea refugiatilor e repusa in discutie dupa ce in urma cu o saptamana o adolescentă din Republica Moldova a fost violată şi ucisă de un imigrant irakian.

Dupa o saptamana de tensiuni pe tema migratiei, presedintele francez il primeste la Paris pe seful guvernului italian. Totul a pornit de la refuzul Italiei şi Maltei de a primi nava Aquarius, cu peste 600 de migranti africani la bord. Ambarcatiunea a ajuns in cele din urma in Spania.

Statele Unite impun tarife vamale de 25% pentru importuri din China în valoare de 50 miliarde dolari. Președintele american Donald Trump spune ca desi are o relatie formidabila cu presedintele Xi, comerțul dintre cele doua tari  este inechitabil, de foarte mult timp.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 15 iunie 2018