Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Boris Cyrulnik, Philippe Duval și Camelia Veteleanu – Cum renaști din propria cenușă

10 ianuarie 1944, sinagoga din Bordeaux, Franta. E noapte si e frig. Boris are 7 ani, este copil evreu si este adus împreuna cu alti copii la marea sinagoga din Bordeaux de unde urma sa fie deportati si ucisi în lagarele naziste. Parintii lui fusesera deja luati si exterminati de cîtiva ani. Dar Boris fuge si scapa.

Parintii lui fusesera deja luati si exterminati de cîtiva ani. Dar Boris fuge si scapa. Are noroc si da de oameni care îl ascund si îl cresc. Astazi este cel mai reputat neurolog si psihiatru din Franta. Acest om a renascut din propria cenusa si a facut din viata lui un imens cadou pentru noi toti. En 2014 a fondat la Paris, împreuna cu Philippe Duval, prezent si el aici în studioul RFI România, Institutul micii copilarii. Presedintele Frantei, Emmanuel Macron, i-a încredintat recent misiunea de a reforma sistemul de învatamînt francez pentru prescolari. Boris Cyrulnik si Philippe Duval au venit la Bucuresti cu o tinta precisa : inaugureaza în România o reprezentanta locala a celebrului institut pe care l-au creat în Franta. In acest fel România devine unul dintre cele mai interesante centre de cercetare si experimentare în educatie recunoscute la nivel mondial.

Acesti oameni care reprezinta unul din cele mai ridicate nivele ale cercetarii în educatie si neurologie nu au venit la Bucuresti pentru vreo institutie sau vreun minister. Motivul pentru care au venit aici se numeste Camelia Veteleanu. A deschis la Bucuresti doua gradinite botezata « Le Carrousel » în care a aplicat propria ei metoda de educatie. Una se afla în cartierul Primaverii, a doua în Pipera si probabil vor urma si altele. Boris Cyrulnik si Philippe Duval au venit la Bucuresti pentru a încredinta Cameliei Veteleanu misiunea de a reprezenta în România « Institut petite enfance Boris Cyrulnik » din Franta. Conceptul care l-a consacrat pe Boris Cyrulnik se cheama pe franceza « résilience ». E vorba de puterea omului de a-si reinventa viata din propria lui cenusa.

O parte din cartile lui Boris Cyrulnik au fost traduse si în limba româna. Mai multe informatii puteti afla la adresa http://boris-cyrulnik-ipe.fr si www.lecarrousel.ro

 

 

 

Toate edițiile emisiunii Zbor deasupra unui cuib de coachihttps://www.rfi.ro/tag/zbor-deasupra-unui-cuib-de-coachi