Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Iulian Chifu : Presiunile externe nu sunt inutile

ovidiu_nahoi_si_iulian_chifu.jpg

Analistul de politică externă Iulian Chifu, fost consilier prezidențial și actual director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning, în studiourile RFI.

România a revenit în centrul atenției după ce în ultimele zile bătălia din câmpul justiției s-a amplificat : a fost mai întâi verdictul Curții Constituționale privind revocarea șefului DNA iar luni coaliția aflată la putere a adoptat seara târziu o serie de modificări contestate la Codul de Procedură Penală, modificări care vor reduce instrumentele aflate la îndemâna procurorilor și vor proteja infractorii, potrivit opoziției.

În acest context extrem de tensionat a sosit la București un emisar american. Este vorba despre adjunctul secretarului de stat american pentru Europa, Wess Mitchell, care s-a întâlnit marți cu președintele Klaus Iohannis. Și tot în acest context, șeful statului a purtat marți discuții cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene la București. Lea Berzuc a discutat subiectul cu directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning, analistul de politică externă Iulian Chifu, pe care l-a întrebat ce mesaj transmit statele occidentale prin toate aceste întâlniri? Wess Mitchell a transmis un mesaj clar : ”vom continua să transmitem acest mesaj, de la preşedinte în jos, că SUA susţin instituţiile anticorupţie în România ca stâlp al democraţiei dumneavoastră şi vom continua să monitorizăm situaţia îndeaproape"...

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Analistul de politică externă Iulian Chifu, fost consilier prezidențial și actual director al Centrului pentru Prevenirea Conflictelor și Early Warning, Invitatul Zilei la RFI.