Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ministrul Fifor ar trebui să spună mai multe despre acțiunile Rusiei (Iulian Fota)

russia_1.jpg

Rusia își întărește practic în fiecare zi capacitățile militare în peninsula Crimeea
Rusia își întărește practic în fiecare zi capacitățile militare în peninsula Crimeea
Image source: 
Wikimedia Commons

Există ”o prezenţă aproape permanentă” a navelor aliate în Marea Neagră, iar România este un important furnizor de securitate și vrea să arate că aceasta este o mare deschisă, spune ministrul apărării naţionale, Mihai Fifor.

Declarația vine după ce anterior, într-un interviu pentru Associated Press, ministrul apărării naționale afirma că România se confruntă zilnic cu agresiuni rusești în Marea Neagră și cu un val de atacuri cibernetice și interferențe politice. ”Nu cred că există o singură fără o provocare” din partea Rusiei în spațiul aerian și apele teritoriale ale României, a spus acesta, adăugând că guvernul lucrează ”pentru a descuraja pe cât de mult posibil, pe cât de eficient o poate face cineva”.

”Rusia își întărește practic în fiecare zi capacitățile militare în peninsula Crimeea; vorbim despre noi capacități navale, noi fregate, noi submarine”, a precizat Mihai Fifor pentru AP, care a subliniat că România intenționează să cheltuiască 2% din PIB în acest an pentru apărare, cu scopul de a ”demonstra că este un stâlp de stabilitate și securitate”.

Fifor a mai spus că România se confruntă cu ”interferențe în zona politică, interferențe cu minoritățile și război economic”, care include opoziția la construirea unui gazoduct care ar reduce dependența de gazul rusesc. Acest gazoduct, din Bulgaria spre Austria, via România și Ungaria, ar permite României să devină un exportator major de gaze prin conectarea rezervelor offshore din Marea Neagră.

Discutăm afirmațiile ministrului apărării cu analistul militar Iulian Fota.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Iulian Fota