Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


România și Consiliul UE – mai sunt șase luni. Ce face Bucureștiul?

consiliul_european.jpg

Gestionarea fluxurilor migratorii rămâne o prioritate a Uniunii Europene şi a statelor membre
Reuniunea Consiliului European, Bruxelles, 28 iunie 2018. Gestionarea fluxurilor migratorii rămâne o prioritate a Uniunii Europene şi a statelor membre
Sursa imaginii: 
Facebook / @eucouncil

Consiliu al Uniunii Europene la Bruxelles, timp de două zile, pe agendă fiind teme ce vizează politica europeană de apărare, subiecte economice referitoare la ocupare, creştere economică, competitivitate, domeniul digital, inovare şi comerţ și migraţie.

De asemenea, foarte important este viitorul buget al Uniunii Europene post-2020, precum şi aspecte privind relaţiile externe ale Uniunii. Totodată, vor fi abordate ultimele evoluţii referitoare la procesul de retragere a Marii Britanii din UE.

Din partea României, președintele Klaus Iohannis va vorbi de sprijinul României pentru iniţiativele NATO şi UE destinate îmbunătăţirii mobilităţii militare şi va pleda pentru menţinerea unui climat atractiv al investiţiilor în Uniunea Europeană. De asemenea, Iohannis se va referi la importanţa cooperării structurate permanente (PESCO), iar în chestiunea viitorului buget comunitar șeful statului va pleda pentru finalizarea negocierilor cât mai rapid posibil, dar şi pentru necesitatea identificării unor soluţii echilibrate, care să fie acceptabile pentru toate statele membre. În plus, gestionarea fluxurilor migratorii rămâne o prioritate a Uniunii Europene şi a statelor membre, anunță un comunicat al Administrației Prezidențiale.

România va prelua, la începutul anului viitor, pentru șase luni, președinția prin rotație a Consiliului Uniunii Europene. Dar cât de pregătit se arată a fi Bucureștiul pentru această funcție și care sunt prioritățile României?

Răspunde Dan Cărbunaru, jurnalist la caleaeuropeană.ro

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

 
Ascultă interviul acordat RFI de Dan Cărbunaru