Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural - 11 iunie

jurnal_rural_1.jpg

Fermierii din România se arată îngrijorați de modul de acordare a subvențiilor
Fermierii din România se arată îngrijorați de modul de acordare a subvențiilor
Image source: 
RFI

Autoritățile de la București vor sa organizeze în toamna acestui an, la Berlin, evenimentul ”Ziua Produsului Românesc”. Anunțul a venit din partea vicepreședintelui Comisiei pentru agricultură din Camera Deputaților.

”Asta este o provocare și cred că mulți ar trebui să fie prezenți la eveniment. Sunt convins că vom avea atâta inteligență, pentru că ne-ar costa mai puțin să promovăm pe aceasta cale produsul românesc decât să dăm bani pe anumite reclame care nu sunt vizibile. Aducând acolo, la ambasadă, capitalul german și oamenii interesați, chiar dacă succesul nu va fi 100%, este un ănceput”, a spus deputatul Dănuț Păle.

Vicepreședintele Comisiei pentru agricultură a mai spus că la ora actuală autoritățile de la București sunt în dialog cu Comisia Europeană pe tema prezenței produselor românești în hipermaketuri în proporție de 51%. ”O altă lege care este în dezbatere este Legea 17, cea care face trimitere la amendarea legislației privind vânzarea terenurilor aflate în extravilan din România. A fost o discuție săptămâna trecută, în dezbateri generale”, a amintit deputatul.

Reguli noi pentru deșeurile animale

Comisia Europeană solicită României să-și ajusteze modalitatea de neutralizare a animalelor moarte provenite din gospodăriile individuale. În cazul în care Bucureștiul nu se conformează, Comisia transmite că producatorii români nu vor mai avea dreptul să exporte produse pe piața europeană. De aceea guvernul a adoptat o ordonanță prin care reglementează modul de neutralizare a animalelor moarte și de asigurare a securității alimentare. Prin acest act normativ se încearcă implementarea unui mecanism de colectare, transport și eliminare a animalelor moarte.

Conform documentului, Consiliile Județene vor avea responsabilitatea de a asigura neutralizarea animalelor moarte provenite din gospodăriile crescătorilor individuali, prin încheierea de contracte cu unități de ecarisare specializate. Banii se asigură, integral, prin transferuri de la bugetul de stat către bugetele locale.

Mai e timp să vindeți lâna

A fost prelungită perioada de valorificare a lânii pentru crescătorii de ovine, anunță Ministerul Agriculturii, care transmite și că se prelungește și termenul până la care direcțiile pentru agricultură întocmesc situația centralizatoare cu sumele necesare pentru acordarea sprijinului financiar. Este vorba de schema ”Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susținere a crescătorilor de ovine pentru comercializarea lânii”.

Astfel, prin actul normativ se reglementează definirea perioadei de cerere, respectiv 1 iulie 2017 – 1 septembrie 2018. În consecință, se prelungește și termenul pentru depunerea documentelor justificative care să ateste comercializarea producției de lână obținute, 1 septembrie fiind termenul limită. Valoarea sprijinului financiar este de 1 leu/kg pentru lâna comercializată.

Ce spune ministrul Daea de viitoarea PAC

Fermierii din România se arată îngrijorați de modul de acordare a subvențiilor în viitorul exercițiu bugetar al Uniunii Europene, spune ministrul Petre Daea, care a adăugat că a apărut și o nemulțumire legată de împuținarea banilor. ”Noi considerăm că actuala alocare din Cadrul Financiar Multianual nu răspunde proiectelor noastre și obiectivelor pe care ni le-am propus. Scăderea plafonului pentru cei doi piloni, coroborată cu modul de acordare a subvențiilor creează îngrijorare pentru fermierii români. Plafonarea nu este sustenabilă pentru România. Aceasta va afecta profund performanța la nivelul fermelor care asigură fondul de marfă necesar alimentării pieței”, susține ministrul Daea.

El mai spune că lansarea Cadrului Financiar Multianual îndeamnă la găsirea de soluții pentru tinerii fermieri, pentru înlocuirea generațiilor într-un cadru dat care, până acum, nu conferă elasticitatea necesară pentru a defini noi soluții și nici pentru a găsi căi de rezolvare.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural-0

 
Ascultă Jurnal Rural din 11 iunie 2018