Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnal Rural European - 11 iunie

jurnal_rural_european_1.jpg

O treime din speciile de albine și de fluturi se află în declin, avertizează comisarul Phil Hogan
O treime din speciile de albine și de fluturi se află în declin, avertizează comisarul Phil Hogan
Sursa imaginii: 
RFI

Comisarul pentru agricultură Phil Hogan anunță că sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri crește la 100.000 de euro. Este vorba de fonduri nerambursabile care sunt date tinerilor care aleg să se mute la țară și să înceapă o afacere în agricultură.

O măsură salutară, răspunde de la București Alexandru Potor, secretar de stat în Ministerul Agriculturii. El amintește că un mare avantaj al acestei submăsuri de dezvoltare rurală este că include, între cheltuielile eligibile, și achiziția de terenuri agricole pentru fermele deținute de tineri până în 40 de ani, inclusiv.

”În momentul de față, submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, permite achiziția de terenuri de către tineri. Este o veste bună ca a crescut plafonul la 100.000 de euro pentru primele de instalare. Sper că acest plafon crescut să fie utilizat de tineri și pentru a cumpăra terenuri”, a declarat Alexandru Potor.

Cel mai probabil, majorarea plafonului pentru instalarea tinerilor fermieri va intra în vigoare în următorul exercițiu financiar, ca parte a unui pachet integrat de atragere a tinerilor în agricultură și în mediul rural. În prezent, suma maximă ce se poate accesa prin această schemă este de 50.000 de euro, sprijin 100% nerambursabil plătit fermierilor în două tranșe.

Comisia, grijă deosebită pentru albine

Una din zece insecte polenizatoare se află pe punctul de a dispărea, iar o treime din speciile de albine și de fluturi se află în declin, avertizează comisarul Phil Hogan. De aceea, Comisia Europeană propune prima inițiativă a Uniunii de stopare a declinului insectelor polenizatoare. Acțiunea este necesară pentru a proteja biodiversitatea, agricultura și securitatea alimentară, anunță Comisia.

Numai în UE, patru din cinci culturi agricole depind de polenizarea insectelor. Polenizatoarele sunt în principal albine, dar și fluturi, molii, dar și alte insecte zburătoare. Aproape 15 miliarde de euro din producția agricolă anuală a UE este atribuită direct insectelor polenizatoare.

Noile măsuri includ un nou indicator pentru îmbunătățirea monitorizării și a datelor și o mai bună coordonare a acțiunii UE în diferite sectoare și politici pentru a aborda implicațiile sociale și economice ale declinului insectelor polenizatoare. De asemenea, sunt avute în vedere măsuri de îmbunătățire a cunoștințelor privind declinul polenizatorilor, inclusiv cauzele și consecințele. Un proces de monitorizare al UE pentru polenizatori va oferi date de calitate privind starea și tendințele speciilor polenizatoare.

Comisia propune, de asemenea, o listă a habitatelor importante pentru insectele polenizatoare și evaluarea stării lor bazată pe raportarea statelor membre în temeiul Directivei privind habitatele. În plus, Comisia propune, de asemenea, lansarea unui proiect de monitorizare a prezenței pesticidelor în mediu.

Cu cât scad banii fermierilor?

Pentru noul exercițiu financiar al PAC, Comisia Europeană anunță că bugetul va scădea cu cel puțin 10%, însă promite că Politica Agricolă Comună va fi simplificată și că fondurile europene vor fi acordate într-un mod mai flexibil.

Comisia Europeană propune ca alocarea financiară pentru noul PAC să fie de circa 365 miliarde de euro, adică 28,5% din întregul buget al UE pentru anii 2021 – 2027.

Procentul ce va fi acordat agriculturii este mai mic în condițiile în care actuala Politică Agricolă Comună a beneficiat de 407 miliarde de euro, adică peste 37% din bugetul comunitar. Fiecare stat membru al Uniunii va trebui să pună la dispoziție scheme ecologice prin care să îi sprijine pe fermieri să facă mai mult decât impun cerințele obligatorii și care să fie finanțate cu o parte din alocările lor naționale destinate plăților directe.

Astfel, plățile directe vor fi condiționate de cerințe mai stricte privind mediul și clima. Un procent de cel puţin 30 % din fiecare alocare națională pentru dezvoltarea rurală va fi dedicat măsurilor legate de mediu și climă, precizează Comisia Europeană.

 Se preconizează că 40 de procente din bugetul general al PAC vor contribui la acțiuni climatice. Pe lângă posibilitatea de a transfera 15% între piloni, statele membre vor dispune și de posibilitatea de a transfera încă 15% de la pilonul 1 la pilonul 2 pentru cheltuieli cu măsurile legate de climă şi mediu, fără cofinanțare națională.

 De asemenea, un obiectiv al Comisiei Europene îl reprezintă o mai bună utilizare a cunoștințelor și inovării. Astfel, PAC modernizată va profita de avantajele oferite de toate tehnologiile de ultimă oră și de cele mai recente inovații, ajutându-i astfel atât pe fermieri în munca lor, cât și administraţiile publice, în special prin rezervarea unui buget de 10 miliarde de euro din programul de cercetare Orizont Europa pentru proiecte de cercetare și inovare în sectoarele alimentar, agricol, al dezvoltării rurale și al bioeconomiei, încurajarea statelor membre să utilizeze volume mari de date și tehnologii noi pentru controale și monitorizare, intensificarea digitalizării vieții rurale, de exemplu prin extinderea accesului la bandă largă în regiunile rurale.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural Europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural-european

 
Ascultă Jurnal Rural European din 11 iunie 2018