Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Jurnal Rural European - 18 iunie

jurnal_european_5.jpg

Olanda și Austria se opun creșterii contribuției naționale la bugetul Uniunii Europene
Olanda și Austria se opun creșterii contribuției naționale la bugetul Uniunii Europene
Sursa imaginii: 
RFI

În viitoarea Politică Agricolă Comună vor primi bani doar așa numiții ”fermieri veritabili”, dispărând sintagma ”fermier activ”, anunță noul Regulament European.

Pornind de la acest cadru, statele membre ar trebui să definească, în propriile planuri strategice ale PAC, care fermieri nu sunt considerați fermieri veritabili. Acest lucru se va face în funcție de condiții precum evaluări ale veniturilor, forța de muncă ocupată în fermă, obiectul de activitate al societății și intrările în registre.

O astfel de definiție nu trebuie să excludă sprijinirea fermierilor care desfășoară mai multe activități, mai exact a fermierilor care desfășoară activități agricole, dar sunt implicați totodată în activități în afara propriilor ferme, deoarece multiplele lor activități consolidează adesea structura socioeconomică a zonelor rurale.

În planurile strategice ale statelor membre UE, ”fermierii veritabili” trebuie definiți astfel încât să se garanteze că subvențiile, plățile directe, nu ajung la cei pentru care activitatea agricolă constituie doar o parte nesemnificativă din totalul activităților lor economice sau a căror activitate profesională principală nu este agricolă, dar să nu fie excluși de la plată fermierii care desfășoară mai multe activități.

Simplificare, promite Phil Hogan

Fermierii mici din Uniunea Europeană vor primi sume forfetare pe proceduri mult mai simple, anunță comisarul pentru agricultură Phil Hogan. ”Trebuie prioritizate plățile directe pentru că au o contribuție esențială. Trebuie să îi ajutăm pe agricultori ca să aibă o speranță. Am menținut convergența externă”, a spus Hogan în ședința Comisiei de Agricultură a Parlamentului European.

”Ca să asigurăm o distribuție mai corectă a plăților și să ajutăm agricultorii mici și mijlocii, s-au făcut mai multe propuneri. Stabilirea unor plafoane pentru plățile directe astfel încât să nu aibă un impact asupra ocupării forței de muncă”, a anunțat comisarul european pentru agricultură. În acest moment nu există unanimitate privind sporirea contribuțiilor statelor membre ale Uniunii la buget.

Comisarul Hogan a vorbit și despre reducerile care vor fi pentru Pilonul 2, dezvoltare rurală. ”Vrem să reechilibrăm și rata cofinanțării în FEADR. Asta înseamnă o reducere totală a părții venite de la UE de 15,3% în Pilonul al II-lea”, a subliniat Hogan.

Opoziție la propunerea de scădere a fondurilor europene

Olanda și Austria se opun creșterii contribuției naționale la bugetul Uniunii Europene, dar sunt de acord cu unele schimbări aduse Politicii Agricole. Austria consideră că fermele de familie ar trebui să fie susținute mai mult decât întreprinderile agricole.

De partea sa, Olanda salută initiațiva Comisiei de a da statelor membre mai multă libertate în distribuirea fondurilor și consideră că, printr-o politică mai simplă, membrii UE se vor descurca și cu un buget scăzut. În același timp, autoritățile din Olanda sunt de părere că noua PAC ar trebui să aibă o structură diferită.

Să amintim că România nu acceptă schimbările propuse. ”Nu susținem ideea unei plafonări obligatorii, mai degrabă opțiunea plăților regresive. Scăderile drastice, de până la 15% pe partea de dezvoltare rurală, vor avea un efect dramatic în privința disparității între regiunile europene”, spune Alexandru Potor, secretar de stat în ministerul agriculturii.

Teste pentru ”dublul standard”

Comisia Europeană a pus la punct o metodă care va permite autorităţilor naţionale pentru protecţia consumatorilor să efectueze teste cu scopul de a compara compoziţia şi caracteristicile produselor alimentare vândute în ambalaje similare în spațiul comunitar. Măsura vine după ce mai multe state central și est-europene s-au plâns că în țările lor produsele vândute sunt de mai proastă calitate decât în vestul Europei.

Noua metodă de verificare se bazează pe transparenţă, comparabilitate, selecţia de eşantioane similare şi testarea produselor. Laboratoare din mai multe state vor face o campanie de testare paneuropeană pentru a colecta date cu privire la amploarea problemei reprezentate de dublul standard de calitate a produselor. Primele rezultate ar urma să fie disponibile la sfârşitul acestui an.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural Europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural-european

 
Ascultă Jurnal Rural European din 18 iunie 2018