Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal Rural European - 25 iunie

jurnal_european_4.jpg

Crescătorii de albine vor fi susținuți mai mult de Comisia Europeană
Crescătorii de albine vor fi susținuți mai mult de Comisia Europeană
Image source: 
RFI

Autoritățile de la Bruxelles caută un instrument cu care să stopeze fraudele alimentare după ce, în primăvară, Europa a fost zguduită de scandalul fraudei cu carne importată din Brazilia.

Tone de carne, care nu ar fi fost bună pentru consumul uman, a fost retrasă de pe piață și 20 de companii implicate în fraudă au interdicție la export. Comisarul pentru Sănătate și Siguranță Alimentară a anunțat că reprezentanții Comisiei căută soluții pentru stoparea fraudelor alimentare și că au în lucru un instrument și o propunere legislativă, care se vor aplica de la sfârșitul acestui an.

Regulamentul adoptat de curând privind indicațiile voluntare a originii alimentelor pentru a stabili o bază egală pentru toți participanții din industrie este un instrument util în această chestiune. Unele state membre trebuie să prezinte CE impactul pe piața internă, iar Comisia va verifica impactul etichetării pe piața internă.

Comisarul Andriukaitis spune că folosirea sistemului de alertă rapidă rămâne cel mai important la îndemâna statelor membre. Oficialul european a adăugat că s-a propus interzicerea a patru pesticide folosite la tratarea plantelor, considerate periculoase pentru sănătatea umană, și că este verificată carnea importată în Europa pentru a se vedea dacă a fost tratată cu potențiatori hormonali.

Petre Daea nu vrea scăderi de buget

România militează pentru păstrarea bugetului Politicii Agricole Comune după 2020, eliminarea plafonării şi continuarea convergenţei, la care se adaugă corectarea cifrei privind suprafaţa de referinţă, a declarat, la Luxemburg, ministrul Agriculturii, Petre Daea. O alocare bugetară redusă pe dezvolare rurală va accentua ”cel mai mare şi mai profund exod al forţei de muncă în rândul tinerilor”, fenomen cu care se confruntă România la ora actuală, mai spune Daea.

”România apreciază ca necesară şi corectă structura PAC prin cei doi piloni, dar nivelul de finanţare este insuficient şi nu răspunde pe deplin obiectivelor pe care ni le-am propus privind securitatea alimentară. Schimbările climatice sunt o realitate şi nu o ficţiune. Condiţiile de mediu impun costuri suplimentare. Fermierilor noştri nu putem să le cerem să facă mai mult şi mai bine cu bani mai puţini, în condiţii mai grele şi mai restrictive”, a spus Petre Daea, la reuniunea Consiliului Uniunii Europene Agricultură şi Pescuit de la Luxemburg.

De asemenea, în cardul Consiliului UE, ministrul Agriculturii a subliniat că procentul de 2% din plafonul plăţilor directe alocat pentru susţinerea tinerilor nu este unul încurajator, iar stimularea acestora prin mecanismele propuse nu este suficient de bine conturată, ”pentru a-i atrage şi a crea premise reale privind schimbarea de generaţii”, ca obiectiv propus prin PAC.

Până în prezent 22 state vor menţinerea sau creşterea bugetului PAC, în timp ce 4 state se opun, convergenţa fiind susţinută de 9 state, în condiţiile în care 9 se opun, iar restul nu s-au pronunţat clar. În cazul plafonării, 14 state o resping sau cer să fie lăsată la decizia statului membru.

Ministrul ungar al Agriculturii spune că planurile Comisiei Europene sunt inacceptabile. Separat, ministrul francez al agriculturii, Stéphane Travert, a informat că în prezent 20 de ţări sunt împotriva proiectului de buget propus de Comisie. Travert a prezentat un memorandum semnat de şase ţări europene, cărora li s-au alăturat ulterior şi altele - inclusiv România.

La începutul lunii mai, Comisia a propus reducerea bugetului PAC cu 5%, până la 365 de miliarde de euro.

Apicultura, plus financiar de la CE

Crescătorii de albine vor fi susținuți mai mult de Comisia Europeană, iar în noua Politică Agricolă Comună acest sector va beneficia de fonduri suplimentare. ”Sectorul apicol contribuie cu aproximativ 14,2 de miliarde de euro pe an. Sectorul apicol face parte integrantă din agricultura europeană, fiind sursa principală sau una dintre sursele adiționale de venit pentru peste 620.000 de cetățeni ai Uniunii Europene. Astfel, crescătorii de albine sunt susținuti puternic de Comisia Europeană în noua Politică Agricolă Comună. Drept urmare, sectorul apicol nu va suferi scăderi în buget, ci dimpotrivă, va beneficia de fonduri suplimentare”, susține europarlamentarul Daniel Buda.

Oficialii europeni propun ca statele membre să primească o alocare financiară și să aibă posibilitatea de a alege modalitatea prin care să sprijine apicultura din țara lor. Sprijinul care poate fi oferit apicultorilor poate fi utilizat pentru operațiuni de combatere a dăunătorilor, de creștere a populației de albine, pentru operațiuni de cercetare și pentru alte tipuri de acțiuni care contribuie la bună-starea acestui sector.

Aceste investiții în bună-starea apiculturii sunt sprijinite în procent de 50% din bugetul UE, restul urmând a fi acoperit din bugetul național al fiecărui stat membru.

”Explodează” din nou prețul untului

Conform datelor furnizate de Comisia Europeană, prețul untului este pe cale să atinga un nivel record și să ajungă la 600 de euro pe suta de kilograme. Acest fenomen se traduce printr-o creștere de 18% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Creșterea este alarmantă în condițiile în care în aceeași perioadă a anului 2016, prețul mediu în Europa pe 100 kg de unt era de doar 300 euro. În țări precum Germania și Olanda, prețul untului a depășit deja pragul de 600 euro/suta de kilograme. Prețul a scăzut la începutul acestui an, iar în ianuare 2018, 100 de kilograme de unt costau 453 euro. Totuși, recordul absolut al anului 2017 a fost de 650 de euro pe suta de kilograme.

Principalul efect al acestei scumpiri la unt este neconcordanța dintre cerere și ofertă. În primele trei luni ale anului, producția de unt a Uniunii Europene a crescut, însă acest surplus nu s-a revăzut pe piața intracomunitară, avand în vedere că și exporturile au crescut cu opt procente.

Cotațiile europene în creștere vor fi reflectate și în prețul untului din magazinele românești, iar acesta ar urma să se scumpească și mai mult în viitorul apropiat. Anul trecut, untul se situa printre produsele cu cea mai accentuată scumpire din România.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal Rural Europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-rural-european

Ascultă Jurnal Rural European din 25 iunie 2018