Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de luni, 2 iulie 2018

plen.jpg

Comisia Iordache modifica controversatul articol privind abuzul in serviciu
Comisia Iordache modifica controversatul articol privind abuzul in serviciu

Comisia specială parlamentară condusă de deputatul PSD Florin Iordache a continuat astazi modificările la Codul penal, cel mai așteptat articol fiind cel privind abuzul în serviciul. Ministerul Justiției a transmis celor din comisie propunerea sa de modificare, care prevede un prag minim de prejudicu echivalent cu salariul minim pe economie, adică 1900 lei  și o scădere a pedepselor până la 5 ani maximum sau amendă.

sumarul emisiunii 40 de minute

Comisia Europeana a deschis o procedură de sanctionare împotriva Poloniei pentru reforma controversată a Curții Supreme, care ar suprima independenta inaltei instante.  

Imigraţia a provocat o criză politică în Germania, care poate duce inclusiv la ruperea coaliţiei de guvernare şi la alegeri anticipate. Ministrul german de interne şi liderul aliaţilor bavarezi ai Angelei Merkel, Hoerst Seehofer, ameninţă că demisionează. El vrea ca Germania să-şi închidă graniţele în faţa imigranţilor şi este nemulţumit de acordul la care au ajuns liderii UE la sfârşitul săptămânii trecute. Astazi va avea o ultimă discuţie, decisivă, cu şefa guvernului de la Berlin.

Lopez Obrador, un naţionalist de stânga, devine noul preşedinte al Mexicului, a doua cea mai mare economie din America Latină. Supranumit Amlo, bărbatul în vârstă de 64 de ani, a promis că va lua măsuri dure împotriva corupţiei, va readuce sub control lupta împotriva drogurilor şi va avea grijă de oamenii aflaţi în sărăcie.

Iar Dobrogea ar trebui izolata pana cand va fi rezolvata situatia de la o ferma porcina din judet unde săptămâna trecuta a fost depistat un focar de pestă porcină africană. Ferma are 40.000 de capete. Autorităţile fac deja controale în trafic pentru a nu permite transportul de porci vii sau preparate din carne neetichetate din zonele afectate către alte regiuni.

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

Emisiunea 40 de minute din data de 2 iulie 2018