Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 13 iulie 2018

f16.jpg

Ministerul Apararii anunta ca va mai cumpăra încă cinci F16
Ministerul Apararii anunta ca va mai cumpăra încă cinci F16

Deși nu sunt operaționale complet nici cele 12 avioane F16 pe care România le-a achiziționat în ultimii doi ani din Portugalia, ministerul Apărării anunță că va mai cumpăra încă cinci aparate de zbor asemanatoare. Ministrul Mihai Fifor recunoaște că spaţiul aerian al României, în care sunt frecvente intrările unor avioane ale Federației Ruse, este păzit în acest moment de avioanele Typhoon ale Forţelor Aeriene Britanice. Avioanele MiG 21 LanceR ale Armatei române sunt retrase la sol după accidentul aviatic de săptămâna trecută.

sumarul emisiunii 40 de minute

Dupa tensiunile provocate la summitul NATO, presedintele Donald Trump, aflat la Londra, ameninta că nu va încheia un acord de liber-schimb cu Marea Britanie dacă păstrează o relaţie economică strânsă cu UE post-Brexit. Guvernul britanic a prezentat detalii ale propunerii sale cu privire la relaţia comercială pe care o vrea cu cei 27, ce ar urma să permită o strânsă cooperare economică şi în domeniul securităţii.

Dupa ce i-a somat pe aliati sa-si majoreze cheltuilile pentru aparare in cadrul NATO si dupa ce a desfiintat proiectul Theresey May privind relatia comerciala a Regatului Unit cu UE dupa iesirea tarii din clubul comunitar, Trump este asteptat la Helsinki unde luni se va intalni pentru prima data in summit cu Vladimir Putin. De ce a fost aleasa Finlanda, in ce context se desfasoara intrevederea si cum decurg pregatirile discutam in aceasta seara...

Iar Federatia Sanitas cere ca indemnizaţia de hrană să rămână impozitată cu 10% şi avertizează că o eventuală creştere ar diminua foarte mult veniturile angajaţilor din sistemul sanitar şi ar duce la noi proteste. Rectia vehementa a sindicalistilor vine dupa ce Ministerul de Finante a luat in calcul majorarea impozitului la 45%.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 13 iulie 2018