Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Războiul economic schimbă ordinea mondială. Adrian Mitroi: Skanderberg politic. Propunerile UE, perdante

trump.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, face apel la China, Statele Unite şi Rusia, să evite haosul, după o serie de declarații controversate ale liderului de la Washington.

Trump a spus despre Uniunea Europeană că ar fi un inamic în plan economic. "Este sarcina comună a Europei şi a Chinei, dar şi a Americii şi Rusiei, să nu distrugă ordinea mondială, ci mai degrabă să o îmbunătăţească", a spus, printre altele Donald Tusk, care a propus reformarea Organizației Mondiale a Comerțului.
Este o propunere facilă, parte a unui discurs politic – se arată însă sceptic, la RFI, profesorul de economie Adrian Mitroi:  

Adrian Mitroi: Este o propunere frumoasă, dar este ușoară. Tiparul european. (O propunere) birocratică. Organizația Internațională a Comerțului funcționează. Regulile le știe toată lumea. Nu mai este timpul de acest gen de măsuri. Acum este o retorică, ați văzut, singulară a unui one man show. (…) Acest gen de model european de negociere, de compromis…să așteptăm, să modiciăm regulile jocului mi se pare perdant și nu cred că este modalitatea prin care trebuie să răspunzi astăzi cum nu este nici aceea de a răspunde la tarife cu alte tarife

Președintele Consiliului European și șeful Comisiei Europene sunt luni la Beijing. Donald Trump și Vladimir Putin discută, tot luni, la Helsinki. 

 

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Ascultă AICI interviul integral: