Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Diaspora cere demisia Guvernului și anunță ”o plimbare” în Piața Victoriei pe 10 august

nou_protest_piata_victoriei_copiii_danseaza_parintii_scandeaza.jpg

Manifestaţii în Piaţa Victoriei (Foto: arhivă AFP/Daniel Mihăilescu)
Manifestaţii în Piaţa Victoriei (Foto: arhivă AFP/Daniel Mihăilescu)

Primăria Capitalei a refuzat să autorizeze protestul pe care românii din diaspora voiau să îl organizeze pe 10 august în Piaţa Victoriei. Motivul? Acesta ar încălca un articol din lege care spune că adunările publice trebuie să se desfăşoare în mod paşnic şi civilizat, fără să afecteze transportul în comun sau funcţionarea instituţiilor publice.

Cei care doreau să organizeze protestul de luna viitoare se declară, evident, nemulţumiţi de decizia municipalităţii şi se întreabă de ce protestul PSD din 9 iunie nu a intrat sub incidenţa aceluiaşi articol din lege.

Într-un interviu acordat RFI, Florin Țîra, reprezentant al Federației Românilor de Pretutindeni, unul dintre organizatori, dă de înţeles că protestul va avea loc oricum, manifestanții urmând să vină să ”viziteze” centrul Capitalei:

”După acest refuz al primăriei București, am renunțat să organizăm protestul prin Federația Românilor de Pretutindeni. Personal, voi veni să ”vizitez” Capitala, un scurt city break la București nu strică. Am văzut pe multe grupuri din diaspora (...) foarte mulți cunoscuți de-ai mei mi-au spus că au intenția de a ”vizita” Capitala (n.r. pe 10 august)”, spune Florin Țîra, care mai afirmă că ”atracția turistică” principală va fi Piața Victoriei, despre care spune că se va umple pe 10 august, în condițiile în care sute de mii de români din diaspora vin în concediu în țară.

Reprezentantul Federației Românilor de Pretutindeni mai afirmă că, acum, Federația are trei revendicări: demisia primarului Gabriela Firea, demisia Guvernului și organizarea de alegeri anticipate.

Ascultă:

 

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânz: https://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz